Osebna trenerka Tjaša: Starši, bodimo pri gibanju vzor svojim otrokom!

Osebna trenerka Tjaša: Starši, bodimo pri gibanju vzor svojim otrokom! (foto: Tjaša Ferkov (Aktivni z mano)) Tjaša Ferkov (Aktivni z mano)
30. 4. 2022

Verjetno ste že slišali koga kdaj reči, da lahko vzgajamo v tišini zgolj z zgledom? Drži. Lahko modrujemo in razlagamo tisoč in eno teorijo, zakaj je nekaj zdravo in dobro početi, vendar je verjetnost, da bo otrok to upošteval, veliko manjša, če starši tega ne počnemo.

Lahko bi rekli, da imamo otroke "izposojene" za kratek čas. Prehitro odrastejo in nato gredo svojo pot. Če odidejo zgodaj, lahko to pomeni, da smo delali nekaj zelo dobro. Otrok ima dovolj dobro samopodobo, delovne navade in voljo do življenja. Ta čas, ko pa živimo skupaj, bodimo njegov zgled v najlepši luči.

Rekreacija, gibanje in aktivnost nasploh je ključna za zdravo in uspešno življenje. Toliko prednosti, kot jih ima gibanje, bi težko našli pri kakšni drugi dejavnosti. Za aktivno življenje moramo navdušiti tudi naše otroke.

Zakaj?

Kadar telo predihamo, glava lažje in pozitivneje razmišlja, kadar se preznojimo, se slabe snovi izločijo iz našega telesa, izboljša se ustvarjalnost, stresne situacije nas manj iztirijo ali se nas sploh ne dotaknejo. Imamo več idej in boljši odnos do samega sebe. Če smo prijatelji svojemu telesu, bomo zanj lažje lepo skrbeli.

Tjaša Ferkov (Aktivni z mano)

Česa nikoli NE počnimo pred otrokom?

Vse prevečkrat so predvsem deklice priča maminim izjavam: ”Hujšam, da bom poleti lepša v kopalkah”. Poleti? Za koga? Za DRUGE! Kaj pa za svojega partnerja, ko poletja ni? Pa za svoje dobro počutje zdaj, vsak dan? Kakšen zgled si v tem primeru svoji hčerki?

ZELO SLAB! A tega je na žalost vse preveč.

Rekreacija naj bo del vsakdana, tako kot sta nujna voda in hrana. Postaviti jo moramo na1. mesto in jo vzljubiti, saj je to edini način poleg čimbolj zdrave prehrane, da si dolgotrajno zagotovimo lepo telo, dobro počutje in zdrav um. 

Če gibanje vsak dan vnašamo v svoj ritem življenja, nam bodo otroci sledili. Če vidijo nas, kako smo bolj zadovoljni po rekreaciji, jih bo to razveselilo. In sami bodo imeli voljo do gibanja celo življenje. Verjemite.

Čemu pa se je pri športnih aktivnostih treba izogibati?

Tega, da otroka preobremenimo! Preobremenimo ga z aktivnostmi, če:

  • ga po svojih ambicijah prehitro usmerimo v samo en šport,
  • merimo njegove uspehe,
  • ga nadzorujemo namesto trenerja (če je aktivnost, takšna da ga ima),
  • mu govorimo, kako mora določeno stvar početi in kje bi se lahko izboljšal.

To je skrajnost, s katero otroka na dolgi rok uničimo. Šport se mu lahko zameri in nikoli več v življenju ga gibanje ne navduši v pravem smislu. Otroci pa se morajo vsak dan čim več gibati, že zaradi pravilnega razvoja. Gibanje v mejah normale nima niti ene slabe lastnosti, medtem ko jih ima predolgo sedenje in strmenje v ekrane ogromno.

Tjaša Ferkov (Aktivni z mano)

Če se gibajo starši, se bodo gibali otroci. Hoja, tek, planinarjenje, plavanje, raznolike gibalne igre ... Vse to je lahko brezplačno (z izjemo malice in prigrizkov). Če imate možnost, ponudite otroku čim več RAZNOLIKEGA gibanja. Naj se uči, da preizkuša, spoznava svoje telo v najrazličnejših oblikah premikanja. Ne vemo, kako se bo otrok odrezal v določeni aktivnosti, dokler ne preizkusimo.

Dobra novica je, da se otroci hitro učijo in ne rabijo za vsako dejavnost svojega učitelja, le dajte jim možnost in hitro se bodo znašli sami, pa s pomočjo prijateljev, znancev ... Naj odkrivajo in preizkušajo. 

S športom se tako otroci kot odrasli učimo vztrajnosti, nadzorovanja svojega telesa, padati in na koncu imamo zmeraj eno izkušnjo več. Za otroke je vse to veliko lažje, kot če se v nekaj novega podamo odrasli.

Za konec

Še enkrat – gibanje je:

  • ključ do zadovoljnega življenja,
  • odprta vrata do zdravega fizičnega in metalnega zdravja.

Pustite otrokom odprto pot do gibanja, spodbujajte jih in ne usmerjajte preveč, kako in kaj. Naj uživajo. Naj razmišljajo. Naj jim bo v izziv.

Dragi starši. Skrbite ZASE. Ste ogledalo svojim otrokom. Zdrava skrb zase je dovolj, da otroci s posnemanjem odrastejo v čudovite osebe.

KDO JE TJAŠA?
Moje ime je Tjaša, sem mamica dveh zlatih deklic, žena, sestra, diplomirana trenerka, prijateljica, predvsem pa oseba, ki se trudi živeti polno življenje. Moj način življenja zajema zdrav življenjski slog, ki je osnova za zdravje. Tak slog obsega zdravo prehrano, redno telesno aktivnost, sprostitev, opustitev nezdravih življenjskih navad. Strinjam se tudi z Grškim rekom »Zdrav duh v zdravem telesu«, ki govori, da je telesna aktivnost pomembna tudi za človeškega duha.

Avtorica vsebine: Tjaša Ferkov