Poporodna vadba: 2 vaji, ki ju lahko naredite na tleh ob dojenčku (svetuje trenerka Tjaša)

Poporodna vadba: 2 vaji, ki ju lahko naredite na tleh ob dojenčku (svetuje trenerka Tjaša) (foto: Tjaša (Aktivni z mano)) Tjaša (Aktivni z mano)
14. 9. 2021

Ker je tudi trenerka Tjaša mamica, dobro razume, v kakšnem stanju je telo po porodu in kaj je varno takrat početi. Obe vaji lahko naredite z dojenčkom ob sebi. 

OPOZORILO: preden po porodu začnete izvajati kakršnokoli obliko gibanja, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Tjaša (Aktivni z mano) pravi, da si moramo tudi, ko se nam življenje s prihodom dojenčka obrne na glavo, brez slabe vesti v vsakodnevnem natrpanem urniku najti čas za svoje užitke in hobije. Čas vedno je, le razporediti si ga morate. Včasih šteje že slabih 5 minut, ki jih preživite naslonjeni na stolu, z zaprtimi očmi in z obrazom obrnjenim proti soncu, kar vam na hitro napolni baterije. 

Poglejte, kaj še svetuje trenerka Tjaša in kateri dve vaji priporoča.

Svet materinstva je razburkan. A verjamem, da vsaka mama ob koncu dneva, ko poljubi svoje že speče otroke za lahko noč, občuti neskončno hvaležnost, ki je včasih ne znamo razložiti. Ja, to je tisto, kar vemo samo me – MAME.

Večkrat se tako zgodi, da v tej nevihti (ki pride in tudi gre), mame v skrbi za dojenčka pozabimo nase. Ko dojenček pride na svet, se vse vrti okrog njega. Seveda se življenje spremeni. Pa vendar ne smemo pozabiti: dojenček je prišel v NAŠ svet. On naj bo tisti, ki se bo prilagodil našemu načinu življenja. Tako vse postane bolj enostavno. Zavedati se je treba dejstva, (ki ga rada večkrat poudarim) da je zadovoljna in srečna mamica = zadovoljen dojenček in ne obratno.

Vsem mamicam bi v prvih tednih po porodu svetovala ...
 • Naj lupčkajo te majhne glavice, kolikor se da.

 • Vohajo njihov vrat, ker noro lepo diši.

 • Sprejmejo vsako gospodinjsko pomoč.

 • Ne berejo nobenih forumov in imajo telefon izključno za uporabo fotoaparata. Fotografije naj razvijejo.

 • Naj v prvih tednih po porodu spijo, ko spi dojenček. Se zdravo prehranjujejo, da bodo imele dobro mleko.

 • In naj bodo pravilno aktivne, da bodo imele energijo za vse nadaljnje podvige.

 Vse je minljivo. Tako lepi, kot malo manj lepi trenutki.

2 vaji, ki jih Tjaša priporoča mamicam po porodu

Ko je vaše telo pripravljeno na gibanje in tudi zdravnik to odobri, je najbolje, da prve vadbe opravite skupaj s trenerjem, ki bo nadziral vašo držo in vam povedal, katere vaje lahko izvajate. 

Za začetek pa lahko doma (medtem ko dojenček spi poleg vas ali se igra), naredite dve vaji, ki vam ne bosta vzeli veliko časa, se boste pa bolje počutili.

1. VAJA: PRILAGOJENA MAČKA
 • Spustimo se na vse štiri. Kolena imamo v širini bokov pod medenico, dlani v širini ramen pod rameni. Glavo v podaljšku našega trupa s pogledom med dlani.

 • Z rokami se močno odrivamo od tal. Na tem mestu VDIHNEMO.

Tjaša (Aktivni z mano)
 • Z IZDIHOM nežno in počasi stisnemo popek ”notri” ter medenico previdno zasukamo. Ob tem stisnemo tudi mišice zadnjice in mišice medeničnega dna.
Tjaša (Aktivni z mano)
2. VAJA: DOTIK TAL
 • Leže na hrbtu dvignemo kolena k sebi na prsi (v prvih mesecih po porodu ŠE NE pod kotom 90 stopinj, ampak tako kot kaže slika).
Tjaša (Aktivni z mano)
 • Na tem mestu naredimo sproščen VDIH.
Tjaša (Aktivni z mano)
 • Ob IZDIHU spuščamo eno nogo proti tlom injo na VDIH vrnemo nazaj k sebi.

 • Na naslednji vdih potuje druga noga.
Tjaša (Aktivni z mano)

KDO JE TJAŠA? 

Tjaša (Aktivni z mano)

Moje ime je Tjaša, sem mamica dveh zlatih deklic, žena, sestra, diplomirana trenerka, prijateljica, predvsem pa oseba, ki se trudi živeti polno življenje. Moj način življenja zajema zdrav življenjski slog, ki je osnova za zdravje. Tak slog obsega zdravo prehrano, redno telesno aktivnost, sprostitev, opustitev nezdravih življenjskih navad. Strinjam se tudi z Grškim rekom »Zdrav duh v zdravem telesu«, ki govori, da je telesna aktivnost pomembna tudi za človeškega duha.