Ste morda prestrogi starši?

Ste morda prestrogi starši? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 11. 2021

Otroci potrebujejo vzgojo in pravila, ampak kdaj je vsega preveč in kdaj bi jim morali bolje prisluhniti? Preverite, ali ste kdaj prestrogi. 

Nekaj znakov vam bo povedalo, ali morate kdaj opustiti pravila in meje ter samo poslušati in se posvetiti otroku: 

Nikoli ne vprašate za otrokovo mnenje ali sodelovanje

Naredilo se bo tako, kot boste rekli vi, otrokove želje pa trenutno niso v ospredju. Kadar gre za varnost in učenje lekcij, seveda ne morete uslišati otrokovih želj, vendar storite to, ko boste lahko in ko ne bo nobene škode. 

Ne pozabite, da ste zgled vašim otrokom, ki posnemajo vsak gib. Če boste torej vzgajali z "naredil/a boš, kot bom JAZ rekel," sporočate, da je najboljši pristop, da vas nekdo sliši, grožnja. Si res želite, da bi se otrok v odnosih z drugimi tako vedel?

Osredotočate se na pravila, rutine in prepovedi

Nekatere rutine dajo otroku varnost in nadzor: natanko ve, kaj pričakovati in kdaj se bo nekaj zgodilo. Preveč striktna rutina pa lahko prepreči otrokov razvoj in soočanje s situacijami ter pridobivanje izkušenj, ki mu bodo prišle prav. 

Če otroku ponudite nekaj svobode, ga lahko naučite spoprijemanja z različnimi dogodki v življenju, ki se ne bodo zgodili tako, kot pričakuje. 

Nagradite samo končne cilje

Pozabite pa na trud, ki je otroka pripeljal do tja. 

Zelo strogi starši pogosto ustvarijo okolje, kjer je vse črno ali belo, pravilno ali narobe. V resnici pa se pogosto znajdemo na sivem področju, saj za vsakim dejanjem stoji zgodba, ki razkriva, zakaj se otrok tako obnaša ali kako je prišel do določenega rezultata. Tudi če mu je spodletelo, se je lahko zelo trudil. 

Otroci, ki so nagrajeni le za dosežke, nikoli pa za trud, razvijejo mišljenje, da so v življenju pomembne samo zmage. To jih lahko obda z anksioznostjo in pritiskom. 

Pogosto ujamete otroka na laži 

Otroci, ki so kaznovani za vsako najmanjšo napako, ki jo storijo, se bodo hitro naučili narediti vse, da bi se temu izognili. Postanejo dobri lažnivci. 

Pogosto se znajdejo v prepiru z drugimi otroki, saj so prepričani, da sta moč in nadzor ključ spletanja odnosov. Iz istega razloga si velikokrat izmišljujejo. Če se vam to dogaja, se z otrokom skušajte pogovoriti o tem, zakaj meni, da mora prekrivati resnico. 

Pogosti čustveni izbruhi

Govorimo o tistih družinah, kjer vpijejo tako starši kot otroci in na takšne načine skušajo reševati spore. 

Stroga vzgoja otrokom ne dovoli uravnavanja lastnih čustev. Otrok se ne nauči pomembnih veščin kot so samodisciplina, reševanje konfliktov na razumen način in nadzorovanja izpadov jeze. 

Ni lahko na miren način otroku povedati, kaj je storil narobe, če vas vznemiri, a se splača vložiti moč in umiriti. Če boste pristopili mirni in pripravljeni na pogovor, vas bo otrok posnemal. Morda ne takoj, bo pa kmalu videl, da z vpitjem ne bo dobil vaše pozornosti in odziva.