Zdravi prigrizki za bodoče mamice

Zdravi prigrizki za bodoče mamice (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 4. 2012

Ko vas pograbi medvedja lakota med obroki, se najverjetneje znajdete pred skušnjavo - bi raje vrečko čipsa ali čokoladico. Lahko pa si namesto tega pripravite zdrav prigrizek, hitro in tako enostavno, kot bi odprli vrečko čipsa.

Polnozrnati kosmiči, mleko in jagodičevje

Skoraj vsa žita so obogatena z vitamini in minerali. Pripravite si enostaven prigrizek, poln hranilnih snovi, poleg tega pa boste z mlekom dobili tudi tako zelo pomemben kalcij. Pri izbiri kosmičev izberite polnozrnate, brez dodatkov. Po vrhu natresite še nekaj svežega jagodičevja, ki je bogato z vitaminom C, vlakninami in antioksidanti.

Sadni smoothie

Pripravite lahko tudi okusen smoothie z jogurtom in vašim najljubšim sadjem. Ne kupujte že pripravljenih, saj ti vsebujejo veliko sladkorja in zelo malo sadja. Namesto tega v mešalniku zmešajte nemasten jogurt in vaše najljubše sadje, da boste dobili zdravo porcijo beljakovin, kalcija in drugih pomembnih hranil.

Jabolko s sirom

Eno jabolko na dan je dobro za vse, tudi za nosečnice. Jabolka so odličen vir netopnih vlaknin, ki pomagajo pri boljši prebavi, in topnih vlaknin, ki znižujejo holesterol. Dodajte še majhno rezino beljakovinsko bogatega sira in prigrizek je pripravljen.

Mango

Skodelica manga ima nekaj več kot 100 kalorij in je lahko okusen prigrizek, ko si zaželite nekaj sladkega. Poleg sladkega okusa boste dobili tudi 3 g vlaknin, vitamin A in dobro količino vitamina C. Vitamin C je pomemben za gradnjo tkiva in je odličen za vaš imunski sistem.

Pečen krompir z nadevom

Specite cel, neolupljen krompir, ga prerežite na pol, izdolbite in nadevajte. Namesto masla in kisle smetane poskusite navaden jogurt, po vrhu pa potresite s svežim drobnjakom. Lahko jeste toplega ali hladnega.

Lupina krompirja vsebuje netopne vlaknine, sam krompir pa je odličen vir kalija in železa, ki je pomemben pri razvoju možganov. Vitamin C in druga hranila v krompirju pomagajo vašemu telesu bolje absorbirati železo.

Trdo kuhano jajce

Dober vir beljakovin in odličen prigrizek. Tudi, ko ste na poti. Beljak vsebuje ogromno proteinov, rumenjak pa dragocena hranila, vključno s holinom, ki igra pomembno vlogo pri razvoju možganov in živčnega sistema pri plodu. Vsebuje tudi folat, ki pomaga preprečiti nevrološke okvare.

Suhe marelice

Marelice vsebujejo veliko beta-karotena in so naraven antioksidant. V telesu se beta-karoten spremeni v vitamin A – vitamin, ki je pomemben za zdravje zob, kosti in kože. Tudi sveže marelice so odlične, a suhe so vam na voljo skozi vse leto.