Lotevam se vadbe po svojem 50. letu - potrebujem osebnega trenerja in kje naj sploh začnem?

Lotevam se vadbe po svojem 50. letu - potrebujem osebnega trenerja in kje naj sploh začnem? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 10. 2022

Nikoli ni prepozno, da se (ponovno) lotite vadbe. Predvsem v starejših letih gibanje lahko izjemno pripomore k zdravju. 

O tem, kako se lotiti vadbe v starejših letih, je nekaj povedala športna trenerka Tjaša Babnik, ki tudi sama vodi vadbe za starejše. Več informacij najdete na njeni spletni strani: Aktivni z mano 

Osebni trener vam lahko pomaga dvigniti vadbo na novo raven

Prav tako so trenerji v pomoč, če iščete osnovne napotke za določeno vajo. Vadbo lahko prilagodijo tako, daustreza vašim individualnim ciljem. Mladim je to dobro znano in se večkrat obrnejo na osebne trenerje. Če pa ste starejši, morda oklevate, da bi poiskali kakšnega trenerja. Kdaj, če ne zdaj? Tudi starejšim posameznikom lahko koristi najem profesionalnega trenerja, ki jim bo pomagal ostati v formi.

Tjaša Babnik (aktivni z mano)

Previdno pri izbiri trenerja!

Resnica je, da obstaja široka paleta certifikatov, ki jih osebni trener lahko ima.

Če je za vas pomembno, da je trener izobražen, bodite odprti za možnost, da je nekdo certificiran na področju, ki ga ne poznate. 

Imamo srečo, da živimo v dobi tehnologije, saj veliko trenerjev nudi tudi interakcijio in vadbe preko interneta. To lahko nekomu na podeželju omogoči, da se poveže z nekom v mestu, ki ima ustreznejšo in želeno izobrazbo.

Je izobrazba trenerja dovolj?

Na kratko: ne. Če kje, je pri delu s starejšimi tako kot pri otrocih poleg strokovne izobrazbe izjemno pomembna praksa in SRČNOST.

Trener mora dobro vedeti:
  • kdo je oseba nasproti njega,
  • poznati morebitna tveganja in
  • predvsem biti odprt ter komunikativen.
  • Trener mora v tovrstni vadbi pristopati z veliko mero nežnosti in ljubeznivosti. 

Ta začetni korak, kateremu lahko rečemo ”spoznavanje” in ”začetki” je ključen za nadaljnje delo z določeno osebo. 

Tjaša Babnik (aktivni z mano)

Prepričajte se, da ima kdorkoli, ki ga izberete, dolgo zgodovino izvajanja vadb s starejšimi. Konec koncev, če imajo veliko izkušenj s starejšimi, so dosegli veliko pozitivnih rezultatov. 

Delo s trenerjem, ki ima izkušnje in je drugim pomagal premagati podobne ovire, ni samo dober znak. Je tudi pokazatelj, da bodo še naprej zagotavljali kakovostno pomoč. To je ključnega pomena, saj je starejši posameznik nedvomno bolj dovzeten za poškodbe. Trener z visoko stopnjo izkušenj bo imel na voljo več orodij, ki vam bodo pomagala doseči vaše cilje.

Sama vodim vadbe za starejše že dobrih 13 let: 
Skupinske vadbe,
pilates,
splošno telovadbo,
skupinsko sedečo telovadbo,
nordijsko hojo.

Tudi individualni pristop mi seveda ni tuj. Velik PRAV dam vsem starejšim, ki se v tem življenjskem obdobju odločijo za delo z osebnim trenerjem. Ker: kdaj če ne zdaj – ko je edina dolžnost samo še ta, da končno skrbijo zase. Trenerji smo jim ne samo v strokovno oporo, temveč tudi duševno in motivacijsko.

Življenje se v času upokojitve nikoli ne konča. Dajte temu obdobju priložnost za NOV začetek. Za začetek dela na sebi in svojemu zdravju, telesu in pozitivnih občutkih.

Avtorica besedila: Tjaša Babnik