Se prvič (ali po dolgem času) lotevate vadbe? Potem MORATE najprej vedeti TO!

Se prvič (ali po dolgem času) lotevate vadbe? Potem MORATE najprej vedeti TO! (foto: Profimedia) Profimedia
14. 1. 2023

Ker si januarja mnogo ljudi zada tisto zaobljubo o vadbi in se je lotevajo prvič, je športna trenerka Tjaša Babnik z nami delila nekaj nasvetov. Poskrbite, da boste začeli pravilno, saj boste le tako prišli do pravih rezultatov! 

Poglejmo, kaj Tjaša Babnik meni o vadbi za začetnike. 

"Vadba se na začetku morda zdi pretežno fizična, vendar so duševni in čustveni učinki osupljivi. Iz svoje prakse dela z ljudmi točno vem, kje ste.

Zbrala sem 7 nasvetov, ki vam bodo pomagali začeti in kar je še pomembneje, vztrajati na vaši poti gibanja!

Svoje izgovore spremenite v dejanja

Ko je čas za vadbo, se velikokrat zgodi, da razmišljate, kaj bi počeli: hodili, tekli, šli na telovadbo, izbrali spletni program ... Ali celo, da nimate pravih superg. Vse, kar morate v resnici narediti, je, da ta izgovor spremenite v AKCIJO. Razmišljajte pa vmes, ko se (že) gibate 😉.

Postavite si 3 dosegljive kratkoročne cilje

Nihče ne začne s tekom maratona na prvem treningu. Namesto tega si postavite stalne tedenske cilje, ki se bodo realno ujemali z vašo rutino. Na primer, lahko gre za nekaj 20-minutnih vadb doma ali v telovadnici, ali obiskovanje vodene vadbe. Zapišite jih v svoj dnevnik ali jih shranite v telefon – bolj verjetno se jih boste držali, če si jih zapišete in veste, da bodo ustrezale vaši osebni rutini. 

Ustvarite si zdrave navade

O tem govorim ves čas! Če želite biti skladni s svojimi cilji, morate ustvariti zdrave navade. Pravim jim 'navade', saj ko nekaj postane navada, boste to počeli dan za dnem in postalo bo del vaše rutine. Na primer, ena najboljših zdravih navad, s katero bi lahko začeli, je vsakodnevno pitje vode. Ko boste začeli več telovaditi, boste morali biti dosledni s hidracijo za energijo in kar najbolje izkoristiti svoje vadbe. 

Športna trenerka Tjaša Babnik Profimedia

Športna trenerka Tjaša Babnik

Naredite načrt

Tako kot pri večini stvari v življenju je lahko brez načrta ali strukture za vašo aktivnost težko slediti vadbi, se spomniti na vadbo in celo ostati motiviran. Brez načrta je lahko vadba zamudna in frustrirajoča, saj ne veste, kaj storiti in na koncu porabite čas za razmišljanje! Strukturirana rutina in načrti vadbe so ključ do doslednosti in motivacije.

Priprava obroka!

Tega ne morem dovolj poudariti. Tako kot pri vadbi je tedensko načrtovanje obrokov enako pomembno kot vadba, če ne še bolj. Ob koncu tedna ali na dan nakupovanja hrane si vzemite čas za načrtovanje obrokov (najprimernejše je serijsko kuhanje in lahko načrtujete nekaj obrokov skupaj), da boste lahko kupili vse sestavine. To je tudi najboljši način, da preprečite nakup hrane, ki je v resnici ne potrebujete ali želite. Poleg tega je največja napaka začetnikov ta, da se prikrajšajo za hrano in mislijo, da je to "zdrav" način. Verjemite mi, ni. 

V dvoje je lažje

Na vadbo povabite prijateljico in bodita aktivni skupaj. Druga drugi smo lahko velika opora in razlog za trud več. Ena drugo lahko motivirata, se ob tem nasmejita in se tudi lepo zabavata! 

Bodite odgovorni

Ne glede na to, ali imate 5, 10 ali 20 minut na dan, se najde vadba za vsakogar. Vendar ugotavljam, da je tisto, kar ljudem preprečuje, da bi začeli in se držali učinkovite zdrave rutine, odgovornost in vedno zavedanje, zakaj telovadite.

Če si postavite realne cilje in o njih poveste prijateljici ali jih zapišete, vedno razmislite in ocenite. Če jih upravljate in se vam zdijo prelahki, jih spremenite – to pomeni, da vam gre tako dobro in da se iz dneva v dan izboljšujete. Če pa izpuščate treninge, se vprašajte, zakaj in kaj lahko storite, da to spremenite.

Ena stvar pri vadbi je, da je vse namenjeno vam, vašemu duševnemu in fizičnemu zdravju, in da se boste le počutili bolje. Ne glede na to ali ste začetnik ali ne, si vsakdo zasluži narediti nekaj neverjetnega zase in vadba lahko res pomembno vpliva na vaše zdravje in dobro počutje."

Avtorica vsebine: Tjaša Babnik

Tjašo lahko kontaktirate tudi na Instagramu ali Facebooku.