Športna trenerka razkriva trike, kako ostati aktivni tudi v pokoju

Športna trenerka razkriva trike, kako ostati aktivni tudi v pokoju (foto: Tjaša Babnik (Osebni arhiv)) Tjaša Babnik (Osebni arhiv)
15. 9. 2023

V pokoju je še toliko pomembneje, da ostanemo aktivni in tako ohranjamo vitalnost. K sreči danes obstaja že veliko načinov, kako ostati aktivni tudi po upokojitvi.

Poiščite pravo okolico

Za nekatere ljudi upokojitev pomeni tudi iskanje novega kraja, ki bi ga lahko imenovali dom. Morda želite zapustiti živahno in hrupno življenje v mestu in uživati ​​v miru podeželja. Ali pa se morda odločite za skupnost upokojencev, da boste obkroženi z novimi prijatelji in dejavnostmi.

To, kje živite, vpliva na kakovost vašega življenja. Ravno umik na podeželje vam lahko denimo zagotovi tiho sprostitev, po kateri ste vedno hrepeneli, in čas za branje, slikanje ali vrtnarjenje. Upokojenska skupnost vas lahko osvobodi hišnih opravil in urejanja okolice, da izpopolnite svojo igro golfa ali igrate karte z novimi prijatelji.

Morda se želite preseliti čez državo, da bi bili bližje kraju, kjer živijo vaši otroci in vnuki. Vse je v iskanju idealnega okolja za vaš najljubši življenjski slog ob upokojitvi.

V primeru, da razmišljate o selitvi, je pomembno, da izberete kraj, v katerem se boste počutili dobro. Vsaka odločitev je prava. Prava za vas.

V svoj urnik vključite vadbo

Ko imamo službo, nas ta spodbudi oziroma pripravi do tega da se gibamo – mogoče ste morali peš do avtobusne postaje, ste imeli razgibano delo na samem delu ali na terenu, lahko pa da ste imeli delo statično in ste se zmeraj veselili tega, da boste v penziji lahko imeli več aktivnosti.

Ljudje, ki so bili skozi življenje aktivni na različne načine, s to aktivnostjo lažje nadaljujejo tudi po upokojitvi. Tudi, če ste bili v življenju bolj statični in je bila vadba na stranskem tiru, pa je zdaj skrajni čas, da gibanje postane del vsakdana.

Vadba je odličen način, da ostanete aktivni tudi po upokojitvi. Ne le, da krepi vaše zdravje, ampak vam tudi omogoča neodvisno življenje v starosti. Zdaj, ko imate več časa, je preprosto treba razviti načrt vadbe, ki ustreza vašemu urniku.

Naj leta niso ovira

Danes obstaja veliko vadb, na katerih ste dobrodošli prav vi. Če ste mislili, da ste »prestari« za skupinsko uro joge, pilatesa ali druge atraktivne vadbe, ste v veliki zmoti.

Sama vodim svoje podjetje za šport in rekreacijo, ter se že lepih 12 let ukvarjam z vadbo vaše generacije. V Centru Aktivnosti Fužine je program tako zelo pester, da telovadnice in učilnice pokajo po šivih. Iskreno lahko rečem, da ima mariskateri senior več moči, več motoričnih spretnosti in VOLJE do vadbe, kot marsikatera mlajša oseba srednjih let.

Naj vas ne bo strah. Ne mislite, da ste v pozabi. Za vas se v času upokojitve lahko, če si le dovolite in če ste pametni, začne popolnoma nova stran življenja. Imejte sebe na prvem mestu, bodite sami sebi prioriteta in delite z nami, mlajšimi generacijami, vso modrost, ki ste se jo v življenju naučili.

Pričnite počasi in postopoma

Kako se lotiti vadbe, gibanja, premikanja? Pričnite s hojo, s sprehodi. Sami ali v družbi vam drage osebe, sosede, prijatelja... Hoja je neizmerno darilo, ki ga premalo izkoriščamo.

Nato hojo nadgradite z lahkimi vajami za razgibavanje. Zjutraj po zajtrku ali pred, se usedite na stol, zravnajte svojo hrbtenico in razgibajte svoje telo od glave do prstov na nogi. V trenutku se boste počutili boljše. Ko osvojite ta ritem, se občasno sprehodite do bližnjega hriba, ali sprehod podaljšajte.

Razmislite tudi, katere vadbe bi vas najbolj veselile. Mogoče ste ljubitelji plesa. Danes je plesni tečaj dostopen na res veliko krajih. Ples tako ali drugače združuje ljudi, glasba pa nam boža dušo. Tudi druge aktivnosti so danes že izjemno dostopne za prav vsakogar.

Dragi upokojenci! ZDAJ je VAŠ čas. Ne izpustite ga. Uživajte v življenju. Uživajte v gibanju.

Prisluhnite še podkast epizodi s Tjašo: