Športna trenerka svetuje: kako izbrati vadbo, ki jo bomo resnično oboževali?

Športna trenerka svetuje: kako izbrati vadbo, ki jo bomo resnično oboževali? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 9. 2023

Gibanje je življenje. Gibanje je nekaj svobodnega. Gibanje je nujno za to, da se v telesu počutimo dobro, vitalno in navsezadnje razkošno.

Izredno pomembno pa je, da je vadba VARNA in tvojemu telesu primerno težavna. Ni vsaka vadba za vsakega posameznika. In ni vadbe, ki bi bila »univerzalna«.

Kako torej poiskati pravo vadbo zase? Takšno, ki jo bomo resnično vzljubili?

Sprejmimo lastne omejitve.

Zelo pomembno je, da najprej sprejmemo dejstvo kje smo trenutno, kje in kako (sede, v gibanju) preživimo največ časa, koliko imamo prostega časa, koliko službe nosimo domov, kakšna je naša družinska dinamika in podobno.

Veliko dejavnikov okoli nas je pomembno upoštevati, kadar se odločamo za sebi primerno redno aktivnost. In ker je že življenje samo včasih popolnoma preveč natrpano je enostavno brez pomena, če na silo vanj tlačimo še aktivnost.

A ko odkrijemo vadbo, aktivnost, pri kateri se počutimo sprejete, kjer med vadbo ne razmišljamo samo kdaj jo bo konec, ampak občutimo pozitivne občutke, kjer je aktivnost dinamična in ne monotona, je vredno vztrajati.

Vadbe se lotimo počasi in postopoma.

Moje podjetje Aktivni z mano je zakorakalo v šesto leto samostojnosti. V gibanje sem vpeta že od otroštva, praktične izkušnje z ljudmi pa imam vse od svojega sedemnajstega leta.

Z veliko zagotovostjo lahko rečem, da se veliko ljudi vadbe loti na napačen način, ponavadi s prevelikim zagonom, kateri prej ali slej privede do poškodbe ali pretirane utrujenosti.

Pozabimo na profesionalne športnike in na mladino, katera se sama sebi dokazuje koliko zmore; prvim je to služba, drugim pa leta dopuščajo, da spoznavajo kje ima telo meje in je tudi regeneracija hitrejša.

Govorimo o povprečnem človeku, kateremu mora vadba predstavljati rekreacijo in veselje. Odklop od razmišljanja, dolgotrajno vitalno počutje, zadovoljstvo.

Postavimo si jasne cilje.

Vadečim polagam na srce, da je pomembno, da se pred vadbo pozanimajo o trenerju, da se pogovorite sami s seboj kaj od vadbe želite in pričakujete ter kaj so vaši dolgoročni cilji vadbe.

Zelo dober odgovor na zadnje vprašanje je »imeti več energije«! Imeti več energije v današnjem norem svetu je morda nepredstavljivo, vendar je dobra vadba tista, ki ti energijo da in je ne popolnoma vzame.

Izberimo ustreznega trenerja.

Vaditelj mora imeti občutek za telo drugega in temu primerno prilagoditi vadbo, ga usmerjati in seveda motivirati toliko, da z nekim navdušenjem ostaja v pričakovanju naslednjega treninga.

Telesa ne smemo izčrpati saj nam energijo lahko pobirajo že druge dnevne obveznosti. Vaje morajo biti varne, v začetni fazi enosatvne, poskrbljeno mora biti za prijetno atmosfero in dobro voljo.

Ne pozabite: Čas je vaš zaveznik!

Svojim vadečim želim položiti na srce dejstvo, da se spremembe ne zgodijo čez noč, da je popolnoma brez pomena, da bi se primerjali z drugimi in da vsako telo potrebuje svoj čas prilagoditve na spremembe. Tudi glede vadbe – dajte ji ČAS.

Čas da se spoznata, čas da se povežeta, čas da se vzljubita. In se bosta! In takrat pridejo prvi novi občutki – občutki vitalnosti, samozavesti, počutimo se močnejše in navsezadnje lahko občutimo tudi več miru.

Ko imamo vadbo, ki je prava za nas, takrat se začne v telesu nabirati zaloga energije, zbranosti in vsesplošnega zadovoljstva. In za take občutke je vredno vlagati svoj čas v kvalitetno vadbo.

Sezona Aktivni z mano se nadaljuje v Ljubljani na lokacijah Fužine in Štepanjslega naselja, kjer imate možnost obiska vadbe v skupini, ter na lokaciji Škofljica.

Več na: www.aktivnizmano.si

Prisluhnite še podkast epizodi s Tjašo: