Športna trenerka Tjaša Babnik je tokrat z nami delila nekaj misli o tem, zakaj se je težko postaviti na prvo mesto in kako pomembno je, da to naredimo večkrat. Obljubite si, da bo v novem letu na urniku prostor tudi za vas! 

Poglejmo, kaj o tem pravi Tjaša

"Postaviti sebe na prvo mesto ni vedno najlažje. Dajanje prednosti sebi je veliko lažje reči kot narediti večino časa in je lahko zelo žalostno, ko ugotovimo, da s svojim umom in telesom ne ravnamo s skrbnostjo, ki si jo želimo in po kateri hrepenimo.

Vsak dan s seboj nosimo toliko stresa, ki izvira iz različnih stvari, kot so delo, šola, odnosi, misli na prihodnost, pričakovanja drugih itd. Kaos našega življenja povzroči, da mislimo, da si ne moremo privoščiti časa zase, svojega mirnega okolja, svojega trenutka lagodja in umiritve.

Vendar imamo več časa, kot si mislimo. 

Kot dojenčki smo obsedeni sami s seboj in mislimo, da se svet vrti okoli nas. Kot otroci smo sebične majhne glavce. To ljubezen do nas samih lahko v več primerih začnejo zamegljevati stres, tesnoba, negativne misli, travme, pretekle izkušnje, primerjave in, iskreno, samo življenje.

Če se samo potrudimo in gradimo svoje znanje o tej temi, se lahko bolje spopademo z občutki in pokažemo svoj najbolj pozitiven in samozavesten jaz.

Resnično se moramo soočiti s temi ovirami in izgovori, ki si jih iščemo sami. 
športna trenerka Tjaša Babnik Tjaša Babnik

športna trenerka Tjaša Babnik

Skrb zase in zdravo življenje sta življenjski slog, a če to ni naša dnevna praksa, to postane opravilo namesto naravnega užitka. 

Mnogi od vas, tako kot jaz, ste energični ljudje, ki ste obsedeni s tem, da opravite »delo« in da ste čim bolj produktivni. Občasno moramo zategniti zavore. Dokazovanje uspeha in hitenje je naravno, vendar ustvarja samo stres. 

Ni nam vedno treba biti motivirani, da nekaj naredimo, preden to naredimo. Motivacija ni vedno prisotna in to je povsem normalno. Prebijanje skozi zatišje motivacije prinaša v naše življenje zagon, ki nas bo popeljal do uspeha, dokončanja in nadaljevanja zdravega življenjskega sloga. 

Sami smo odgovorni za svoje odločitve in za to, kako želimo živeti svoje življenje. Tako težko je prevzeti nove navade, ko so za začetek nagrade za naš trud zelo majhne. Pri vsaki odločitvi, ki jo sprejmemo, je miselni proces odločanja, ali želimo nadaljevati izbrano pot ali zaviti z nje, ključnega pomena in nas naredi bolj namenske.

Zaradi tega smo odgovorni za svoje odločitve in dejanja. Poleg tega je s takšnim razmišljanjem manj verjetno, da se bomo počutili slabo glede sebe, ker smo zapustili prvotni načrt in pot, saj je to zavestna izbira.

Izogibati se moramo razmišljanju, da zaradi zaposlenosti ali utrujenosti ne moremo narediti vadbe oz. si vzeti čas da naredimo tisto, kar smo si zadali (priprava zdravega obroka, sprehod, telovadba, čas za sprostitev, branje oz. karkoli smo si zadali, da si izboljšamo lastno počutje).

Bistvo vsega tega je, da prevzamemo odgovornost za svoje odločitve in izberemo eno stvar namesto druge, namesto da bi še naprej pasivno delovali kot žrtev okoliščin, kot je "utrujenost". Sami skrbimo za svoje življenjsko ravnovesje.

Avtorica vsebine: Tjaša Babnik

Tjašo lahko kontaktirate tudi na Instagramu ali Facebooku.