Če nimate dostopa do narave, nujno potrebujete …

Če nimate dostopa do narave, nujno potrebujete … (foto: unsplash) unsplash
28. 11. 2020

No, zagotovo potrebujete nekaj, kar bo umirilo vaše misli in vas opomnilo, da je vse vredu. Če vam tega ne more dati narava, preizkusite naslednje. 

Poleg družine in prijateljev v samoizolaciji pogrešam tudi bližino narave ali vsaj manjši neobljuden hrib, kamor bi se lahko odpravila. Ker nisem ena izmed srečnežev, ki se lahko pohvalijo z gozdom za hišo ali čez cesto, so moji sprehodi (kot sprehodi marsikoga) omejeni pretežno na pločnike, saj se bližnjega parka trenutno vsi raje izogibamo, ker želimo ohraniti razdaljo. 

Čeprav se je življenje nekoliko umirilo, je jasno, da sprehod ob cesti ne more prinesti miru in vsega, kar lahko nudi travnik ali gozd ali sprehod med polji. Zato je bilo kmalu jasno, da potrebujem nekaj drugega, kar me bo sprostilo in ob čemer lahko rečem, da bo vse vredu. 

Poleg joge sem preizkusila tudi meditacijo. Vem, kaj boste rekli, vendar preizkusite vsaj enkrat, preden se odločite, da to ni za vas. 

Naredite tako: 

1.) Udobno se usedite ali ulezite, kar vam v danem trenutku bolj ustreza. 

2.) Nekaj sekund samo prosto dihajte in opazujte, kaj se medtem dogaja s telesom. Kje se zrak prosto premika in kje “obtiči”?

3.) Popolnoma se sprostite. Naredite “pregled” od glave do pet: je čeljust napeta, ali stiskate ramena, dovolite pljučem globoke vdihe, je hrbet raven …

4.) Naredite globok vdih skozi nos, ki se začne v trebuhu in potuje skozi pljuča. Izdihnite skozi usta in iz telesa iztisnite ves zrak. Ponovite še enkrat ali dvakrat. 

5.) Z mislimi preidite v okolico in se zavedajte tal pod seboj. Podpirajo vas, ne boste padli. Tu ste varni, nič se vam ne more zgoditi. Ljubljeni ste. Trenutno vam nič ne manjka. 

6.) Osredotočite se na dih. Štejte do štiri med vdihom, nekaj sekund zadržujte sapo in izdihnite skozi usta. Z izdihom iz telesa spravite vse dvome, strahove, stres in temne misli, ki se zadržujejo v vas. To ponovite 10-krat. 

7.) Nekaj minut samo sedite ali ležite na tleh in bodite. Ne razmišljajte, samo dihajte. 

 Kako se počutite po meditaciji? 

A. H.