Ideja za izlet: Ptuj - mesto pod mogočnim gradom

Ideja za izlet: Ptuj - mesto pod mogočnim gradom (foto: DDD) DDD
10. 7. 2022

Ptuj je odlična ideja za enodnevni izlet, posebno če ne marate prevelike množice turistov. Nekoč slavno in mogočno rimsko mesto in najstarejše slovensko mesto nad katerim se dviga mogočen grad, vas bo brez dvoma očaralo.

Po sprehodu skozi mesto, se lahko ustavite v Minoritskem samostanu in si ogledate cerkev sv. Petra in sv. Pavla, eno najstarejših gotskih cerkva v Sloveniji, ki je bila v baroku prekrasno obnovljena.

DDD

Vzpnite se na na ptujski grad, od koder je najlepši pogled na mesto. V Pokrajinskem muzeju si lahko ogledate zbirke nacionalnega pomena. Še posebej zanimive so zbirka glasbil, orožja in tradicionalnih pustnih mask, zagotovo pa vas bodo navdušile tudi zbirka fevdalne stanovanjske kulture, zbirka umetnin iz srednjega in zgodnjega novega veka, zbirka slik na steklu, čudovite tapiserije in slike slikarskih mojstrov od 16. do 18. stoletja.

DDD

Obiščite še Dominikanski samostan, ki se je ob donacijah bogatih plemičev in meščanov razvil v umetnostno dragocen kompleks, ki ga danes prištevamo med spomenike evropskega pomena. Nastajal je v več srednjeveških gradbenih fazah, na prelomu 17. v 18. stoletje pa je bil barokiziran. Najbolj boste občudovali križni hodnik, oblikovan že v zgodnjem 13. stoletju.

DDD
Mestna hiša

Imenitna središča družabnega življenja

Morda se danes Ptuj zdi malo zaspan in brez pravega življenja v centru mesta, a že od začetka 20. stoletja pa vse do 2. svetovne vojne je mesto zaznamovalo pestro družabno življenje, ki se je odvijalo v gostilnah in kavarnah.

DDD

Z izbrano ponudbo kave, vina in žganih pijač so ptujski hoteli ter kavarne pritegnili premožnejše in zahtevnejše goste. Za najimenitnejši ptujski hotel je veljal Hotel Osterberger, današnji Hotel Mitra.

Kavarne in hoteli so bili tudi glavno prizorišče koncertov in plesov ob živi glasbi, ki so bili eden od pomembnih simbolov meščanske pripadnosti in uglajenosti.