3 slastni recepti z bučkami

3 slastni recepti z bučkami (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2020

Slastni poletni obroki, preprosti za pripravo, ki bodo prava senzacija tudi na vašem naslednjem pikniku. Tu so recepti z bučkami malo drugače.

Nabodala z bučkami in lososom

Preprost, a slasten poletni obrok. Če pripravljate za kosilo, lahko kot prilogo ponudite denimo riž, sicer pa mešano zelenjavo, če želite, da obrok ostane lahek.

Potrebujete:
  • 3 fileje lososa
  • 2-3 bučke
  • 1 čajno žličko naribanega ingverja
  • 2 žlici riževega kisa
  • 1 žlico (sezamovega) olja
  • sojino omako (približno ¼ skodelice oz. po okusu)
Priprava:

Lesena nabodala namakajte v vodi vsaj 20 minut.

Medtem pripravite marinado: zmešajte ingver, kis, sezamovo olje in sojino omako po okusu ter lososove fileje marinirajte 20 minut (dlje ne!). Fileje nato narežite na koščke (dovolj velike za nabodala) in postavite na stran.

Bučke dobro operite in narežite na približno 2 cm debele kolobarje ter jih na hitro premešajte z marinado.

Koščke lososa in bučke nato izmenično nanizajte na nabodala in specite na žaru. Na vsaki strani približno dve do tri minute.

Bučkini zvitki s sirom in pečeno papriko

Preprosto in z bogatim okusom, ponudite jih kot prilogo ali predjed, lahko pa jih pripravite tudi za na pot. 

Potrebujete:
  • 2 srednje veliki bučki
  • 1 žlico oljčnega olja
  • sol in poper
  • 40 g kremnega sira
  • rdečo papriko (ali vloženo pečeno rdečo papriko)
Priprava:

Dobro segrejte žar. Če ne pripravljate ravno piknika, jed lahko pripravite tudi v žar ponvi.

Bučke operite, odrežite konca ter jih po dolgem narežite na približno centimeter in pol debele rezine.

Premažite jih z oljčnim oljem, začinite s soljo in poprom in popecite na obeh straneh. Pecite tako dolgo, da se zmehčajo, a ne predolgo, da ne bodo postale kašaste. Odstranite in pustite, da se ohladijo.

Na žaru specite tudi na tanke trakove narezano rdečo papriko.

Vsako bučkino rezino premažite s približno žličko sira – uporabite kozji sir ali kateri drugi kremni sir –, po vrhu razporedite na drobno nasekljano pečeno papriko in zavijete.

Namigi:

  • v zvitke lahko zavijte tudi sir za žar ali feta sir.
  • Podajo se tudi kapre ali nasekljane olive,
  • na soncu sušen paradižnik in
  • različna zelišča.

Bela pizza z bučkami in pestom

Namig: pizzo lahko spečete tudi na žaru.

Potrebujete:
  • testo za pizzo
  • ½ skodelice rikote
  • oljčno olje
  • 1 srednje veliko bučko (naribajte ali na tanko narežite)
  • 1-2 majhna pora (drobno nasekljajte beli in svetlo zeleni del) ali čebulo
  • 70 g (približno ½ skodelice) graha
  • naribano mocarelo (50-60 g)
  • pesto
  • strok česna (drobno nasekljajte)
  • naribano limonino lupinico (pol limone)
  • baziliko
  • vodno krešo (neobvezno)
  • nariban parmezan
  • sol
  • nesoljene pražene pistacije (neobvezno)
Priprava:

Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.

Testo na tanko razvlecite na pekaču, premažite z malo oljčnega olja ter pecite tako dolgo, da se posuši in dobi rahlo zlato rjavo barvo.

Medtem dobro odcedite rikoto.

Bučko, por in grah zmešajte ter solite oz. začinite po okusu.

V drugi posodi gladko zmešajte rikoto, mocarelo, pesto (dodajte po okusu), drobno nasekljan česen, limonino lupinico.

Testo premažite s pripravljeno rikoto, po vrhu razporedite zelenjavo in pizzo postavite nazaj v pečico. Pecite, dokler se sir ne stopi, testo in zelenjava pa sta lepo pečena.

Medtem ko se pizza peče, zmešajte nasekljano baziliko in krešo z oljčnim oljem in pokapajte po pečeni pizzi. Dodajte še nariban parmezan in nasekljane pistacije.

Veste, kaj pa se še poda zraven vsega tega?

TO in ...

obvezno TO

 

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri