Veganski jagodni "cheesecake" (brez dodanega sladkorja)

Veganski jagodni "cheesecake" (brez dodanega sladkorja) (foto: Profimedia) Profimedia
13. 7. 2021

Ne moremo se upreti lahkim poletnim sladicam, ki so hkrati tudi zdrave. Zato imamo vas nov recept in ja, tudi ta vsebuje sadje. 

Sadje je poleti najboljša osvežitev poleg domačih limonad in ledenega čaja. Se strinjate? Mi smo se odločili, da šteje tudi sadna torta, če jo naredimo brez sladkorja. Torej odlična rešitev za sladkosnede: vseeno boste zaužili nekaj sadja in se hkrati posladkali na zdrav način! 

Česa za pripravo jagodnega cheesecakeka ne potrebujete? Pečice, kuharskih in slaščičarskih izkušenj, veliko časa in strahu, da torta ne bi uspela. 

Pripravite pa naslednje sestavine: 

Za podlago: 

  • 140 g mandljev
  • 125 g izkoščičenih datljev
  • ščep soli

Jagodni "cheesecake" nadev:

  • 180 g narezanih jagod
  • 100 g izkoščičenih datljev
  • 190 g masla iz indijskih oreščkov
  • 1/3 skodelice rastlinskega mleka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Po želji: 200 g zmrznjenih ali navadnih jagod za okrasitev

Najprej naredite podlago. V mikser stresite vse 3 sestavine in mešajte, dokler ne dobite mase brez koščkov. Mešajte z majhno hitrostjo. Po potrebi dodajte žlico ali dve vode. Vzemite pekač za torto ali navadnega, obložite s peki papirjem in vanj z žlico pritisnite nadev ob dno. 

Potem se lotite nadeva. Vse naštete sestavine (brez jagod za okrasitev) stresite v mikser in pri veliki hitrosti zmešajte v gladko, kremno maso. Prelijte jo čez podlago, ki ste jo pripravili na začetku. 

Potem po želji razrežite zmrznjene jagode in jih razporedite po torti, preden jo postavite v zamrzovalnik. Tam naj ostane čez noč (ali vsaj 8 ur). Če ste za okrasitev izbrali sveže jagode, jih razporedite, preden postrežete sladico. Za 5 minut jo postavite na sobno temperaturo, potem pa razrežite. 

Dober tek! Sladico hranite v zamrzovalniku, a verjamemo, da ne bo potrebno ... 

Zraven pa se prileže osvežilna pijača: Tako pripravite osvežilno aromatično limonado (5 noro dobrih okusov)

Profimedia