Jutranji izziv: Iz kaosa v miren začetek dneva

Jutranji izziv: Iz kaosa v miren začetek dneva (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2021

Izzivamo vse: tiste, ki jutra obožujete in tudi te, ki bi jih najraje prespali. Sprejmete izziv?

Tokrat ni pomembno, ali spadate med ljubitelje juter ali med zaspance, ki jim je bolj na kožo pisan večer. Izziv smo pripravili za vse, ker se po jutru dan pozna (vsaj tako pravi rek) in želimo, da bodo naši dnevi produktivni ter da v njih vedno najdemo nekaj prostora zase. 

"Naloge" ne bi smele biti pretežke, saj vsaj kakšno izmed njih že počnete in jo morate zgolj nadgraditi ali si zanjo vzeti več časa. 

Anja Horjak

Trenutek za resnico: v našem uredništvu so takšna jutra še vedno najlepša, a daleč od tega, da se zlahka prebudimo in da bi v hrib hodili z nasmehom. Vedno znova se je velikanski izziv skotaliti iz tople postelje in sopihati že (za nas) zgodaj zjutraj, a nagrada na vrhu je zmeraj vredna truda! Naša skrivnost: kadar jutro začnemo z gibanjem, se vedno dogovorimo s prijateljem, da ne izgubimo motivacije. 

IZZIV

Lahko začnete tako, da vsak dan opravite eno od nalog in jih šele nato vključite več hkrati. Če vam je kaj s seznama že znanega, pa zgolj dodajte še druge. 

Do sebe ne bodite prestrogi, saj ga ni človeka, ki bi v enem tednu lahko spremenil delček svojega življenja. Bodite potrpežljivi. 

1. Prebudite se bolj zgodaj kot običajno. Vklopite samo eno budilko in se takoj ob pisku spravite iz postelje. Zveni skoraj nerealistično, a resnica je takšna, da vas dodatnih nekaj minut dremeža zgolj uspava in ne pripomore k produktivnosti. 

2. Ne uporabljajte elektronskih naprav. Vsaj dokler ne greste skozi vrata. Nič ni tako nujnega, da ne bi moralo počakati tisto slabo uro, ko se pripravljate na odhod. Poleg tega veliko časa izgubite samo z družbenimi omrežji in spletnimi pogovori. Kasneje boste imeli za to še dovolj časa. 

3. Kaj pojejte. Tu imate dve možnosti, ki se razlikujeta glede na to, ali že jeste zajtrk ali ga boste počasi uvedli. Če je zajtrk že del vaših juter, le poskrbite, da jeste v miru in da je kar se da zdrav. Vsi, ki ne zajtrkujete, pa začnite z majhnimi stvarmi, npr. pojejte banano ali kos kruha. Kmalu boste dobili apetit in boste lahko povečali obrok. 

4. Telovadite. Ja, že zjutraj. Ali bo to takoj, ko se prebudite, ali kasneje, določite sami. Kot telovadbo štejemo tudi nekaj razteznih vaj, pozdrav soncu, nekaj ponovitev počepov ali druge vaje ... Karkoli, kar vam bo malo pognalo kri po žilah in pospešilo utrip. Zadovoljno boste opazili, da ste bolj prebujeni kot običajno. 

5. Berite, preglejte rokovnik, poslušajte glasbo ... Ali počnite kaj čisto drugega, na primer uživajte na terasi v tišini ob skodelici kave. Izberite si eno aktivnost, ki vas pomiri in razveseljuje ter jo vključite v svoja jutra. 

Kdo še pravi, da jutra ne morejo biti čudovita?
Anja Horjak