Osebna trenerka Tjaša o samopodobi: "Zapomni si, za nekoga boš prav TI najlepša na tem svetu"

Osebna trenerka Tjaša o samopodobi: "Zapomni si, za nekoga boš prav TI najlepša na tem svetu" (foto: profimedia) profimedia
11. 6. 2021

Končno je tu poletje, topli dnevi, krajša oblačila in kopalke ... Sliši se odlično! Dokler se ne pogledate v ogledalo in opazite celulit, maščobni obroček okrog trebuha, obline in še kaj, kar vam ni všeč na svojem telesu. Da bi v poletju lahko uživali, smo se o (slabi) samopodobi pogovorili z osebno trenerko Tjašo. 

Na kaj najprej pomislite ob besedi morje? Na peščene plaže, plavanje, sončenje ali na to, kako boste skrili odvečne kilograme, celulit in vse ostalo, kar sedaj prekrivate z oblačili? 

Osebna trenerka Tjaša (Aktivni z mano) se pogosto sooča s slabo samopodobo pri svojih vadečih, zato smo jo prosili za nekaj nasvetov o tem, kako jo lahko izboljšamo in vzljubimo svoje telo. 

Največji težavi s katerimi se soočajo Tjašine stranke, sta odvečna maščoba okrog trebuha in na stegnih. To moti predvsem ženske. A preden Tjaša lahko kakorkoli pomaga pri spremembah, morajo vadeči narediti prvi korak pri sebi: "Če se spremembe lotijo s tem, da se sprejmejo takšne, kot so in si, če ne zmorejo same, s pomočjo trenerke določijo realna pričakovanja in pot do bolj zdravega načina življenja, je vse mogoče." Dodaja še, da ljudje običajno natančno vedo, zakaj je tako in poznajo teorijo, praktičnega dela pa ne želijo videti kot eno od rešitev. 

Ko s svojimi težavami pristopite do trenerja, ste sicer na dobri poti, vendar je nadaljevanje odvisno od vaših pričakovanj. Po Tjašinih izkušnjah ljudje pridejo z veliko mero motivacije in s prepričanjem, da je danes dan D, ko se bo vse spremenilo. Nov začetek, novo telo. Na žalost takšni običajno ne dosežejo veliko: "Lažejo sami sebi in razloge iščejo zunaj sebe. Vendar jim ustreza, da se nekdo ukvarja z njimi, saj imajo potem ponovno svoj razlog in lahko rečejo, da nekaj ne deluje."

Tjaša (Aktivni z mano)
Kakšna je njena filozofija? "Popolnost je ravno v tem, da smo si različni in da ne gre za to, da se gibamo ter zdravo jemo, da bomo imeli najlepšo postavo."

Opozarja, da imamo eno telo, ki ga moramo negovati s spoštovanjem in odgovornostjo. Ko pridemo do ugotovitve, da vse delamo zase, je tudi samopodoba boljša. "Če se potrudite ujeti ritem zdravega prehranjevanja in najdete sebi primerno aktivnost, ki vam bo v zadovoljstvo (naj poudarim, to je bistveno!) ter se na poti življenja znate otresati slabih navad in sprejemati boljše, si vzamete dovolj počitka, je zmaga vaša." 

Samopodoba vadečih, ki do Tjaše pristopijo z željo po izgubi kilogramov, je zelo slaba. "Težko jim je, ko se seznanijo z dejstvom, da brez vadbe sigurno ne bo šlo. Ko pa se dotaknem še prehrane, se jim tudi skoraj podre svet." Za zdravo počutje je (na žalost?) potrebna tako vadba kot kvalitetna prehrana. In osebna trenerka pravi, da so spremembe v počutju opazne zelo hitro in takrat naraste tudi motivacija za nadaljevanje. Težje je npr. med vikendi, ko je ozračje bolj sproščeno, a če vztrajate, bo kmalu boljša tudi samopodoba. "Potrebno je delo na sebi v celoti, obdržati konstantnost in vztrajati. Ko pride kdo do končnega uspeha, je počutje in zadovoljstvo seveda nepopisno izjemno."

Tjaša (Aktivni z mano)

In tu je Tjašin nasvet, če se hujšanja lotevate tudi vi, pa ne veste, kje začeti: "Na list papirja si zapišite, kako poteka vaš dan: od dejavnosti, službe, do prehrane. Enostavno dva ali tri dni zapisujte vse, kar počnete. Potem najprej uvidimo, kaj v tem postopku lahko spremenimo."

Manjših zamenjav se je potem potrebno držati, da vas lahko pripeljejo do večjega preobrata v počutju in izgledu telesa. 

Kaj pa celulit?

Tudi to je velik problem žensk, ko se pripravljajo na poletje. Najprej vedite, da niste edini: "Vse ženske ga imamo. Zato je vprašanje na mestu, kako se z njim spopadati." Za svoje telo moramo skrbeti od znotraj navzven, svetuje trenerka. To dosežemo z ustrezno prehrano in dovolj tekočine, s spopadanjem s stresom in seveda gibanjem. Predvsem pa moramo to početi celo leto, ne zgolj dober mesec pred poletjem, opozarja. 

"Priporočam še redne masaže ali temu rečeno razvajanje. Prav je, da si vzamemo tudi čas za to."

Šport ima v splošnem po Tjašinem mnenju dober vpliv na samopodobo: "Opazi se nov zagon, motivacija in žar v očeh. Če imate na začetku realna pričakovanja, torej da z vadbo začnete najprej zaradi občutka, da se boste bolje počutili in se znebili stresa, je rezultat zagotovljen zelo hitro." Po drugi strani pa pričakovanja o hitrem hujšanju in lepi postavi niso takoj izpolnjena. Zato je zelo ključno, da postavite realne cilje in (ponovno poudarjamo) izberete vadbo, ki se je boste radi udeleževali. 

Tjaša (Aktivni z mano)

Da bi lahko vzljubili svoje telo, moramo biti najprej hvaležni, da smo tukaj, in to takšni, kot smo. Tjaša pravi, da imamo vsi veliko dobrih lastnosti, ki jih moramo poiskati. Potem pa moramo čisto vsak dan narediti nekaj dobrega za svoje telo. "Telo je ustvarjeno za gibanje in s tem ne mislim izključno samo telovadbe, temveč premikanje nasploh. Kadar le lahko, pojdite peš ali s kolesom. Sprehod vsak dan je malenkost, ampak šteje. Dvig srčnega utripa, umiritev, hobiji, delo zunaj, na vrtu, igra z otroki ... možnosti so neskončne."

Eden od velikih sovražnikov dobre samopodobe, ki ga ne smemo zanemariti, so tudi družbena omrežja. Tjaši se to zdi zelo zaskrbljujoče: "Dobim kar kurjo polt, ko zasledim tovrstna primerjanja. Prosim, ne počnite tega. Vsak je edinstven". Z nami deli še eno misel, ki ji je ostala v spominu iz najstniških let:

”Zapomni si, za nekoga boš prav TI najlepša na tem svetu.”

Pripravila: Anja Horjak