Triki, s katerimi boste popolnoma spremenili svoje življenje še letos

Triki, s katerimi boste popolnoma spremenili svoje življenje še letos (foto: Profimedia) Profimedia
20. 9. 2021

Bi radi izboljšali kvaliteto svojega življenja? Ni vam potrebno uvajati ogromnih sprememb - dovolj so že majhna dejanja. Preverite, s katerimi enostavnimi triki lahko izboljšate svoje življenje še pred koncem tega leta!

Omejite čas, ki ga porabite pred ekranom

V sodobnem svetu vse več časa preživimo za ekranom; telefon, računalnik, televizija... To pa lahko prispeva k slabšemu počutju, glavobolom, težavam s hrbtenico, nespečnosti, slabši produktivnosti, celo slabšim odnosom. Če preživite veliko časa pred ekrani službeno, je tukaj težko kaj spremeniti; lahko pa omejite uporabo v prostem času.

Za začetek si lahko zadate cilj, da ne boste pred ekranom zadnje pol ure ali eno uro preden se odpravite spati. Naslednji korak je lahko, da izbrišete vsaj 80% aplikacij, ki pripomorejo k vaši prokrastinaciji (ponavadi so to predvsem igre, socialna omrežja...). Kasneje si lahko postavite cilj, da boste pred ekrani preživeli največ eno uro prostega časa dnevno.

Dneve prilagodite svoji energiji

Najprej si vzemite najmanj en mesec in opazujte svoje počutje tekom dneva. Ste bolj produktivni zjutraj ali zvečer? Ima luna na vas kakšen vpliv? Koliko počitka potrebujete med menstruacijo? Naše telo ima svoj ritem in največ bomo naredili, če se mu prilagodimo.

Enkrat, ko torej spoznate svoj ritem, temu primerno prilagodite dni. Najtežja opravila počnite takrat, ko imate največ energije. Če ste ob določenih urah v dnevu nekoliko bolj utrujeni, si takrat načrtujte sprostitev.

Oblačite se v pisana oblačila

Eden izmed najbolj enostavnih trikov, ki bodo izboljšali vaše razpoloženje, je oblačenje v pisana oblačila. Barve imajo podzavestno lahko velik vpliv na naše počutje in razpoloženje. Rdeča, oranžna in rumena barva v nas vzbudijo močnejša čustva, medtem, ko imajo modra, vijolična in zelena na nas pomirjujoč učinek.

Izražajte hvaležnost

Včasih smo tako zelo osredotočeni na velike cilje, da skozi dan kar malo spregledamo, kaj vse se nam dogaja. Pozabimo se ustaviti in ceniti vse, kar že imamo. In čeprav je dobro, da imamo cilje, želje in načrte za prihodnost, nam včasih lahko tudi škodi, če smo preveč osredotočeni na to, česar nimamo in premalo na to, kar že imamo.

Izražajte hvaležnost prav vsak dan. Takoj, ko se zjutraj zbudite, pomislite na eno stvar, za katero ste hvaležni. Če živite s partnerjem se lahko dogovorita, da postane to del vajine skupne jutranje rutine. Vsak večer si zapišite najmanj 3 dobre stvari, ki so se vam v dnevu zgodile.

Prekličite naročnino na vso e-pošto, ki vam ne koristi

Kolikokrat se vam zgodi, da kupite nek izdelek prek spleta, potem pa še 3 leta od podjetja dobivate reklame? Ali pa se prijavite na e-novičke, ki jih potem nikoli ne odprete in preberete? Na koncu vseh teh e-mailov je opcija "Unsubscribe", s katero se od teh novičk odjavite.

Odjavljanje je sploh priporočljivo za tiste, ki uporabljate računalnik (in e-pošto) v službi. Tako ne boste več zapravljali časa za dnevno brisanje sporočil, vaš e-nabiralnik pa bo bolj pregleden in bo imel manj sporočil, ki bi ovirala vašo pozornost.

Berite knjige

Z branjem lahko izboljšate svoj besedni zaklad, pozornost in spomin, seveda pa se tudi naučite nečesa novega. Izberite si knjigo, ki ni izmišljena zgodba (življenjepis, potopis, strokovna literatura...) in vsak dan preberite vsaj 10% knjige.

Naučite se novih besed

Star pregovor pravi "več jezikov znaš, več veljaš". Z učenjem jezika razširimo svoje obzorje, hkrati pa ohranjamo naše možgane aktivne, kar nam pomaga tudi pri ostalih miselnih nalogah. Pri učenju jezika je zelo dobro tudi, da imate bogat besedni zaklad. 

Izberite jezik, katerega bi radi izpopolnili (lahko je tudi slovenščina) ter se vsak dan naučite ene nove besede. Pozor; naj je res samo ena beseda dnevno. Če jih bo več, obstaja tudi večja možnost, da jih boste prej pozabili.

Veronika Sivka