Ustvarite si najboljšo jutranjo rutino s temi triki!

Ustvarite si najboljšo jutranjo rutino s temi triki! (foto: Profimedia) Profimedia
7. 9. 2021

Po jutru se dan pozna! Znano je, da ima večina uspešnih ljudi dobro dodelano jutranjo rutino in na slednjo se daje vse več poudarka, kadar je govora o zdravem življenjskem slogu. A kako ustvariti jutranjo rutino, ki bo najboljša za vas? V tokratnem prispevku vam razkrivamo vse trike, ki vam bodo pomagali.

Držite enak ritem

Vsak dan se zbujajte ob enaki uri. Tudi v posteljo se odpravljajte vedno ob enakem času. Tako bo vaše telo imelo svoj ritem; zbujanje zjutraj bo veliko lažje. Če boste spali dovolj ur, se boste v nov dan zbudili veliko bolj spočiti in pripravljeni na nove izzive.

Izogibajte se dremežu

Kolikokrat se vam zgodi, da vam zvoni budilka, vi pa pritisnete opcijo "dremež"? Dodatne minute poležavanja naredijo več škode, kot koristi. Vstajanje bo samo težje, ne boste bili nič bolj naspani in po nepotrebnem boste porabili čas, ki bi ga lahko uporabili za kaj bolj produktivnega.

Ne uporabljajte telefona

Ste se kdaj zalotili, da takoj zjutraj vzamete telefon v roke? Preverite socialna omrežja, sporočila, e-pošto? Vaše misli že navsezgodaj zasujete z različnimi informacijami. Hkrati pa se lahko uporaba telefona hitro sprevrže v dolgo "skrolanje" in neproduktivno jutro.

Privoščite si zdrav zajtrk

Rek, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, ni iz trte zvit. Z zdravim in kvalitetnim zajtrkom boste svojemu telesu zagotovili dovolj energije za prihajajoči dan. Če zajtrk izpustite, imate čez dan lahko slabšo koncentracijo in manj energije za vse izzive v dnevu.

Ne pozabite tudi na ustrezno hidracijo - najbolje je, da že takoj, ko vstanete, spijete kozarec mlačne vode.

Elementi jutranje rutine

Pomembno je, da v jutranjo rutino vključite dejavnosti, ki vas veselijo in sproščajo. Samo na ta način, se boste rutine držali dolgoročno, tudi takrat, ko ne boste imeli toliko volje. 

V jutranjo rutino vključite naslednje elemente:

  • Fizična vadba: zbudite in razgibajte svoje telo! Lahko se odpravite na sprehod ali tek, lahko pa tudi trenirate doma.
  • Sproščanje: Privoščite si dejavnost, ki vas sprošča; to je lahko meditacija, branje, zalivanje rastlin...
  • Izražanje: V svojo jutranjo rutino vključite aktivnosti, preko katerih lahko izražate svoja čustva. Ena najbolj priljubljenih je pisanje dnevnika, seveda pa se lahko izražate v obliki slikanja, fotografiranja, plesa...
  • Osebna rast: Katera je tista dejavnost, ki pripomore k vaši osebni rasti? Branje zanimivih člankov? Poslušanje podcastov? Vključite eno od teh dejavnosti v svoje jutro.

Vsaki dejavnosti namenite 20 - 30 minut. V svoja jutra jih vpeljite počasi; eno po eno. Ne pozabite pa biti prijazni do sebe. Ne kaznujte se, če vam kakšno jutro ne uspe početi vsega. Samo s potrpežljivostjo in nežnostjo do sebe lahko ustvarite jutranjo rutino, ki vam bo koristila več let. 

Veronika Sivka