Tako na nas vpliva dan, preživet v naravi

Tako na nas vpliva dan, preživet v naravi (foto: Profimedia) Profimedia
14. 8. 2021

Sodobna tehnologija in inovacije delajo čudeže. Na različnih področjih našega življenja. Toda z vsemi koristmi pride tudi nekaj slabosti.

Večina nas preveč časa preživi pred ekrani in premalo zunaj – v naravi. Posedamo pred računalniki, televizorji, s telefonom v roki … Načrtovanih nekaj minut sedenja se hitro prelevi v ure. VSAK DAN.

Nekaterim sedenje narekuje delo, v tem primeru vam težko vzbujamo slabo vest. Če pa dneve presedite kar tako, zaradi privlačnosti družbenih omrežij denimo, potem vam lahko rečemo, da zamujate edinstvene priložnosti, ki se vam ponujajo samo nekaj metrov stran od vašega mesta sedenja.

Čas je da se (ponovno) zaljubimo v naravo!

S tem se strinjajo tudi znanstveniki in raziskovalci: čas, ki ga preživimo v naravi, nas naredi srečne in manj obremenjene. Pa tudi na zdravje ima precejšen vpliv.

Profimedia

Kaj vse nam lahko prinese dan, ki ga preživimo v naravi?

Preživljanje časa v naravi je torej dobro za naš um, dušo in telo. Pa vam za to ni treba pohajkovati ure in ure, če ste na tesnem s časom, se odpravite vsaj na 15-minutni sprehod po parku.

Poglejmo si nekaj dobrodejnih lastnosti:

1. V naravi krepimo imunski sistem.

2. Narava pozitivno vpliva na našo motivacijo za življenje na sploh.

3. Zvoki narave lahko izjemno dobro vplivajo na naše počutje.

4. Čas, ki ga preživimo v naravi, izboljšuje tudi našo kreativnost.

5. Narava nam pomaga reševati težave, ki se v notranjih prostorih zdijo povsem nerešljive.

6. Dobrodejno vpliva na duševno zdravje. Ste že slišali za ekoterapijo. Gre za medicinski pristop, ki vključuje uporabo različnih tehnik v naravnem okolju – tehnik, ki temeljijo na izpostavitvi slušnim, vidnim in vohalnim dražljajem. Glede na raziskavo bi lahko narava pomembno pomagala pri anksioznosti in depresivnih stanj ter pri zdravljenju posttravmatskih motenj.

7. Sprehod poskrbi za to, da zvečer lažje zaspimo.  

8. Tudi naravna svetloba je dobrodejna. In hkrati z dobrim počutjem poskrbimo še za dobro mero 'sončnega vitamina' – vitamina D.

9. Prijaznejši bomo. Čisto zares. Tako so pokazale raziskave. Naredi nas bolj empatične. 

10. Naše misli bodo ostrejše. Glede na študijo, objavljeno v PLOS One, naravno okolje prekine monotonost, v katero se naši možgani ujamejo, ko smo ves čas med štirimi stenami. Preživljanje časa zunaj nam omogoča, da z mislimi tudi odtavamo in prebudimo domišljijo. 

11. Z rednim gibanjem v naravi pa bomo seveda poskrbeli tudi za boljšo fizično pripravljenost in se okrepili.

12. Pri otrocih preživljanje časa v naravi spodbuja radovednost, ustvarjalnost in jih uči reševanja problemov, pravi raziskava. Izboljša se tudi njihova telesna pripravljenost in koordinacija.

13. Sprehod v naravi je lahko meditacija. Meditacijo s hojo (in dobre razloge, da jo preizkusite, preverite tukaj.

A to je le nekaj dobrodejnih učinkov preživljanja časa v naravi. Doživeli jih boste še več.

Poskusite si vzeti čim več časa za obiskovanje narave, predvsem se sprehodite do bližnjega gozda, travnika, jezera …
Preverite še: