Kako narava vpliva na vaše počutje?

Kako narava vpliva na vaše počutje? (foto: Profimedia) Profimedia
29. 8. 2021

Naše počutje je dostikrat vsaj delno odvisno tudi od okolja, v katerem smo. Včasih se lahko med skupino ljudi počutimo anksiozne ali pa smo denimo pod stresom vsakič, kadar smo v službi. Po drugi strani pa lahko okolje naše počutje tudi izboljša. Eden takih primerov je narava. Preverite, na kakšne načine lahko pozitivno vpliva na naše počutje.

Zmanjšanje stresa

Že samo opazovanje narave lahko zmanjša nivo stresa. Raziskave so pokazale, da čas, ki ga preživimo v naravi, zavira izločanje stresnih hormonov. Če nimate časa, da bi vsak dan bili v naravi, si ustvarite naravo doma. Raziskava, ki so jo opravljali v pisarnah, bolnicah in šolah je pokazala, da že rastlina v prostoru vpliva na zmanjšanje stresa in anksioznih občutkov.

Blaženje bolečine

Narava nam lahko pomaga ublažiti bolečino. Svojo pozornost namenimo drevesom, cvetlicam, vodi in ostalim elementom v naravi, s čimer se nekoliko zamotimo in odmislimo na bolečino. V eni izmed raziskav so znanstveniki preučevali paciente, ki so imeli operacijo žolčnika. Polovica je med okrevanjem imela v sobi razgled na drevesa, druga polovica pa ne. Izkazalo se je, da so pacienti z razgledom na naravo lažje tolerirali bolečino in hitreje okrevali. 

Izboljšano razpoloženje

Narava pozitivno vpliva tudi na naše razpoloženje nasploh. V eni izmed študij je 95% udeleženih potrdilo, da se njihovo razpoloženje izboljša, kadar so v naravi. Od občutkov, kot so anksioznost, žalost, razočaranje, so se v naravi počutili bolj umirjeno in uravnovešeno.

Izboljšana koncentracija

Opazovanje narave lahko izboljša našo koncentracijo. Ljudje že sami po sebi naravo dojemamo kot nekaj zenimivega, zato se lažje osredotočimo na vse, kar v naravi doživljamo. Zaradi osredotočanja na naravo pa našim mislim omogočamo, da se lažje osredotočajo tudi ob vsakdanjih opravilih in nalogah. Tudi pri otrocih z motnjami v pozornosti in hiperaktivnostjo se je izkazalo, da čas v naravi pomaga pri podaljševanju koncentracije.

Fizično zdravje

Seveda pa ima narava pozitivne učinke tudi na naše fizično stanje. Kadar preživimo čas v naravi, se zniža naš krvni tlak, umiri se srčni utrip in napetost v mišicah ter se zmanjša izločanje stresnih hormonov. Vse našteto ima blagodejni vpliv na naše organe in celotno telo.

Danes torej ne pozabite preživeti nekaj časa v naravi. Naredili boste veliko uslugo svojemu telesu, razpoloženju in splošnemu počutju.

Preberite tudi: Gora ni rekreacija, ampak hrana za dušo

Veronika Sivka