Strašljiv stranski učinek, ki ga ima posedanje na kavču (raziskava)

Strašljiv stranski učinek, ki ga ima posedanje na kavču (raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 8. 2021

Vsi vemo, da sedeči način življenja načenja zdravje.

Vsakič, ko izpustite trening, si ne privoščite sprehoda oziroma se preprosto sploh ne gibate, se poveča možnost za pojav bolečin v hrbtu, vratu in ramenih, tudi vaši sklepi ne bodo zadovoljni in veliko verjetnosti je, da se bo povečala vaša telesna teža.

Sčasoma se lahko razvijejo tudi številne druge težave in bolezni, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen, ter slabo duševno zdravje, ki lahko preide v depresijo, opozarjajo raziskovalci.

Glede na študijo, objavljeno v International Journal of Obesity, pa obstaja še en strašljiv stranski učinek posedanja na kavču, ki se ga morate zavedati: močno se bo skrajšal razpon pozornosti in s tem boste tudi izgubljali sposobnost osredotočenosti.

Si lahko predstavljate, da ne morete več brati knjig, ki imajo več kot 150 strani? In besedil, ki so daljša od ene strani? Ali da ne morete poslušati pesmi, ki ima več kot dve minuti? ... In to je le delček vsega, kar se lahko zgodi.

V raziskavi so znanstveniki teden dni sledili 89 prekomerno težkim odraslim osebam in beležili njihove vzorce gibanja ter dnevne navade. V tem času so vsem pripravili tudi vrsto testov, s pomočjo katerih so merili sposobnost večopravilnosti in ohranjanja pozornosti kljub motnjam.

Na koncu so znanstveniki odkrili, da so imeli posamezniki, ki so presedeli več časa, večkrat na dan po 20 minut ali več, veliko več težav s premagovanjem motenj iz okolice.

To pa ni vse!

Raziskovalci so znova potrdili že dolgo znano dejstvo: sedeče življenje oz. dolgotrajno sedenje je povezano z večjim tveganjem za bolezni srca in zgodnjo smrt.

»Ljudje, ki ne vključujejo vsaj 60 minut zmerne do intenzivne fizične aktivnosti vsak dan in presedijo osem ur ali več, imajo povečano tveganje za zdravje,« ugotavlja študija.

Zato si zapomnite!

Če želite ohraniti bistre in osredotočene možgane ter zdravo telo, vstanite s kavča – ali pojdite stran od mize – in se malo razgibajte.

Če težko vključite poln trening ali obisk telovadnice, se odpravite na hiter sprehod.

Doma pa lahko mimogrede vključite naslednje vaje, ki vam vzamejo le nekaj minut:

  • deska
  • počep
  • skleca
Za še bolj zdravo telo, kar potrjuje tudi znanost, pa preverite še, KAJ se dogaja s telesom, ko več hodite.
Viri: The relationships between prolonged sedentary time, physical activity, cognitive control, and P3 in adults with overweight and obesity; Study links prolonged sedentary time to distractibility in adults with obesity or overweight

Mimogrede ...

Že sledite naši rubriki #PoslušamSvojeTelo? Preverite TUKAJ, kaj pripravljamo.