13 povsem nenavadnih načinov, na katere tek vpliva na vaše telo

13 povsem nenavadnih načinov, na katere tek vpliva na vaše telo (foto: Profimedia) Profimedia
4. 3. 2021

Vemo, kaj trening povzroči našim nogam, pljučem in srcu. Verjetno ste seznanjeni tudi s kakšnim manj privlačnim učinkom teka na telo. Prepoznate tudi katerega od naslednjih?

Preden se posvetimo seznamu 13 povsem nenavadnih načinov, na katere tek vpliva na vaše telo – ste si že prenesli brezplačno e-knjižico z nasveti, vadbami in recepti za tekače?

V e-knjigi smo zbrali: osebne zgodbe za motivacijo, nasvete strokovnjakov o športni opremi in tehniki teka, tekaške programe za 3 različne razdalje, slastne recepte ter še mnogo malenkosti, ki vam bodo olajšale tek in vas pripeljale do boljših dosežkov.

Knjižico si lahko TA trenutek prenesete TUKAJ.

1. Nenadoma imate prebavne težave

Prebavni trakt je zelo občutljiv na stres, tek (in morda še bolj pričakovanje tekmovanja oz. čakanje na startni črti), pa je lahko zelo stresen.

Tu pa sta še dva razloga:

 • gibanje, ki pospeši prebavo, in
 • kri, ki je ključna za to, da prebava funkcionira pravilno, pa je preusmerjena k mišicam v spodnjem delu telesa. To poruši ravnovesje, ki ga mora telo vzdrževati pri absorbciji tekočine, kar lahko povzroči dehidracijo, sledijo lahko krči, ki vas prisilijo v obisk stranišča.

Tudi krajši skoki v grmovje lahko postanejo pogostejši - včasih kljub temu, da ste tik pred tekom šli na stranišče.

 • Ko začne srce po telesu hitreje pretakati kri, začnejo ledvice proizvajati več urina, še posebej, če ste se pred tekom močno hidrirali, pa tudi med tekom pili.
 • Morda ste dejansko dehidrirani in se je v vašem mehurju že nabral urin, morda pa imate oslabljen sfinkter, ki ga dodatno slabi še premikanje med tekom.
 • Morda je malce urina pronicalo skozi mehur in vzpodbudil sečnico, zaradi česar ste si zaželeli, da bi lahko med tekom prekrižali noge.

2. Po teku zvečer v postelji vam trzajo noge

Če se vam noge pod odejo še vedno premikajo, ste verjetno po teku zaužili premalo ustreznih snovi.

Med daljšim tekom telo izgubi veliko natrija in kalcija, elektrolitov, ki sta odgovorna za sproščanje mišic. Pri ženskah lahko krivec tiči tudi v pomanjkanju železa.

Nenavadni znaki, ki kažejo na pomanjkanje železa

3. Moškim krvavijo bradavice (ženskam pa ne)

Za to je kriv znoj. Ta je sestavljen iz vode, soli ter določenih mineralov, ko voda izhlapi, ostane le še agresivna sol in po nekaj urah je majica, ki se drgne ob površino s soljo, kot smirkov papir.

K temu so bolj nagnjeni moški tekači začetniki, preprosto zato, ker se moški ponavadi bolj potijo kot ženske, poleg tega pa novinci porabijo dlje časa, da pritečejo na cilj. Seveda tudi ženske niso imune na to, a se jim to zgodi redkeje kot moškim.

4. Tresejo se vam noge

Pri začetnikih zato, ker mišice niso vajene novega gibanja - tako se ne morejo učinkovito krčiti, zato med seboj ne sodelujejo koordinirano, kar povrzoči tresenje. Izkušenim tekačem se lahko to denimo zgodi pri sklecih, kadar so njihove roke prešibke.

Pri nekaterih drugih pa je krivo preprosto to, da so se ob začetku prehitro zagnali ali začeli tek brez ogrevanje.

Še en razlog pa tiči v tem, da je mišicam zmanjkalo elektrolitov in glikogena – kar je lahko dosegljivo gorivo, ki jih poganja – s tresenjem pa sporočajo, da je treba zaloge napolniti.

5. Po daljšem teku vam je slabo

Obstaja velika verjetnost, da se niste pravilno napolnili z gorivom, ki ga telo potrebuje. Pomanjkanje goriva v telesu povzroči stresno stanje, miselnost »vse ali nič«, kjer je ključno preživetje, ne pa riž, fižol in omaka guakamole. Telo lahko predela okoli gram ogljikovih hidratov na minuto.

6. Glavobol med ali po teku

Glavoboli lahko izvirajo iz več razlogov, od preprostih (pretesna kapa) do zapletenih (nagnjenost k migrenam).

Dva izmed najpogostejših razlogov

 • pa so napete mišice in
 • slaba hidriranost oz. prekomerno pitje.

Zakaj pride do glavobola po teku in kako se mu izogniti

7. Zjutraj tečete lažje in zelo težko zvečer - ali obratno

Ljudje, ki so bolj jutranje sorte, se zbudijo z nekoliko višjo telesno temperaturo, zato so pripravljeni, da lahko začnejo dan.

Niso pa vsi jutranji ptički tudi sposobni zgodnjega dela. Nekaj besede imajo pri tem tudi hormoni. Ravni so zjutraj ponavadi nižje, zato je lahko tudi aerobna sposobnost nižja. Pozno popoldne je telo naravno najmočnejše in najbolj prilagodljivo, poleg tega pa je takrat tudi vaša aerobna sposobnost na vrhuncu.

Čustveno stanje in motivacija pa sta prav tako najvišja pozno popoldne. Nihče ne ve, zakaj.

8. Po maratonu vse boli, pa čeprav ste več mesecev trdo trenirali

Ste imeli tudi pri treningu ob sebi množico, ki vas je vzpodbujala, ter sotekmovalce, ki so vas podzavestno vzpodbujali k hitrejšemu teku? Verjetno ne.

Ni pomembno, ali maraton pretečete v času 2:30 ali 5:30 – vaša hitrost bo na dan tekmovanja verjetno malce hitrejša kot na treningu. V tem tiči razlika med prijetno in neznosno bolečino.

9. Črni nohti na nogah

Za to obstajajo trije vzroki:

 • prekratka obutev,
 • noht na palcu, ki pride prepogosto v stik s sprednjim delom čevlja, ter
 • tekač, ki preveč intenzivno uporablja prste na nogah.

Kakorkoli že, rezultat je vedno enak. Žilice pod nohtom zato popokajo, kri pa se razlije (kar povzroči črnino) med prstom in nohtom.

10. Boleča prepona

Ja, to je tista bolečina, ki kar zareže skozi trebuh, običajno na desni strani. Ponavadi se dogaja začetnikom, sčasoma pa mine.

Lahko jo pripišete dihanju. Oziroma natančneje – preponi, mišici, ki nadzoruje gibanje ob dihanju. Na desni strani je pripeta ob jetra. Med tekom se omenjene vezi raztezajo, kar vpliva na prepono in povzroča bolečino.

11. Iz nosa vam teče prav tako hitro, kot tečejo vaše noge

Smrkanje, ki se mu pravzaprav reče rinitis, ki ga povzroča vadba, se ponavadi pojavi zaradi povečanega pretoka zraka. Ker se hitrost dihanja veča, postane tudi nos hiperaktiven.

Če vas kapljanje iz nosu moti, ne pozabite, da niste edini. Raziskava iz leta 2006, objavljena v reviji Annals of Allergy, Asthma & Immunology, je zajela 164 telovadcev, pri čemer so ugotovili, da je kar 40 odstotkov izmed njih ob notranji vadbi kapljalo iz nosu, 56 odstotkov pa ob zunanji vadbi.

12. Sprašujete se, zakaj nekdo, ki je prav tako majhen/visok/suh/debel kot vi lahko teče hitreje

Vas jezi, kajne?

Za to obstaja precej razlogov:

 • morda so obsedeni s hitrim tekom, vi pa do tega še niste prišli,
 • morda so se že petdesetič odpravili na tek na 10 kilometrov, vi pa s tem šele začenjate,
 • morda ima omenjeni posameznik dekle, ki ga pri teku vzpodbuja.

Zdaj pa bolj resno:

Čeprav sta lahko dva posameznika visoka in vitka oziroma krepka, še ne pomeni, da sta enaka tudi po VO2 max (maksimalni porabi kisika), psihični pripravljenosti oziroma godovini poškodb.

Veliko dejavnikov, ki vplivajo na zmogljivost, kot so denimo vzdržljivost, hitrost, preobrat in psihična pripravljenost, lahko izboljšamo z načrtovanim in sistematičnim treningom. Izjema je ena sama: genetika. Tip mišičnih vlaken in maksimalna poraba kisika sta podedovani. Zato vas lahko posamezniki, ki sploh ne trenirajo, pri tekmovanju povsem porazijo.

13. Po teku se počutite, kot bi bili genij

Tek povečuje raven pozitivnih nevroprenašalcev, kot so denimo endorfini, ki so odgovorni za pozornost, ter serotonin, ki pomaga uravnavati razpoloženje. Poleg tega tek možgane pomakne v stanje »alfa valov«, ki ga povezujemo z občutkom miru in blagostanja.

Par raziskav je pokazalo, da je premikanje stopal povezano z izboljšanjem možganov; dve so izvedli na Univerzi v Illinoisu in sta pokazali, da je 30 minut vadbe povzročilo do 10-odstotno izboljšanje kognitivnih funkcij oziroma boljšo učinkovitost pri obravnavanju težav ali situacije.

Morda pa tisti brilijantni rezultat ni tako nedosegljiv.

Povzeto po Runner's World

Preverite še: