5 najpogostejših napak, ki jih delajo tekači začetniki

5 najpogostejših napak, ki jih delajo tekači začetniki (foto: Profimedia) Profimedia
12. 3. 2021

Ste s tekom začeli tudi vi? Preverite, katere so najpogostejše začetniške napake in se jim izognite.

Prehiter začetek

Zagotovo najpogostejša napaka. Začetni zagon je tako velik, da vas nič ne ustavi. Pa boste morali upočasniti. Sicer se boste izčrpali, in to veliko hitreje, kot bi pričakovali. Potem boste dobili občutek, da je tek za vas prenaporen, da tako ali tako nikoli ne boste mogli preteči več kot toliko ...

Rešitev?

Postopnost. Zlato pravilo, ki se ga MORATE držati! Začnite s hojo, rahlo pospešite, trening nadaljujte s kombinacijo minute teka in minute hoje.

To počnite 20 do 30 minut. Cel teden, dva, cel mesec. Šele ko boste začutili, da zmorete več, trening podaljšajte za 5 minut.

Podaljšajte! Ne poskušajte pa teči hitreje! To storite, ko boste brez težav lahko tekli 45 minut.

Napačna obutev

Bombažna majica, trenirka, prva športna obutev, ki jo najdete v omari (in vas ne ožuli) in že ste zunaj. Ne tako hitro. Zaradi športne obutve, ki se ne prilega dobro, lahko pride do številnih težav: bolečine v gležnju, kolkih, celo v zgornjem delu hrbta.

Rešitev?

Ste pronator ali supinator? Kakšen je teren, po katerem boste tekli? Kakšna je vaša teža? Skočite v trgovino in si vzemite čas za iskanje para, ki se bo popolnoma prilegal vašemu stopalu, vašemu koraku ... Vredno je. Povprašajte strokovnjaka, če je potrebno.

Postavljanje nerealnih ciljev

'Past', v katero se ujame veliko začetnikov: trenirati želijo tako kot drugi.

Toda ne pozabite: edina oseba, s katero bi morali ta trenutek tekmovati, ste vi sami.

Če se boste kot popolni začetnik že prvi dan odpravili na tek v želji, da bi pretekli 5 kilometrov brez počitka, boste ob vso motivacijo. In morda celo poškodovani.

Rešitev?

Povsem v redu je, oziroma priporočljivo, da začnete s krajšim ciljem. Na primer, v prvih 14 dnevih preteči kilometer, dva. In potem od tu nadaljevati višje. In ne pozabite na napako številka 1!

Prehrana

Vaše telo potrebuje gorivo. Kot avto bencin. Če boste v avto vlili vodo, lahko pozabite, da se boste kamorkoli odpeljali. Podobno je s telesom – ogljikovi hidrati so bencin, beljakovine rezervni deli ...

Če ste opazili, da ste en dan polni energije, že naslednji dan pa imate občutek, da je šel ves vaš napredek po gobe, je to lahko tudi zaradi neustrezne prehrane.

Rešitev?

Univerzalnega pravila ni, sami boste morali ugotoviti, kaj je najboljše za vas.

No, nekaj točk pa kljub vsemu velja upoštevati:

  • Če imate pred tekom 1 uro, si privoščite manjši obrok, ki vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. Npr. kos polnozrnatega kruha z arašidovim ali mandljevim maslom.
  • Če imate dve uri: si lahko privoščite večjo porcijo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Na primer: jajca s slanino in polnozrnat kruh.

Tek po petah

Zagotovo ste že slišali, da je bolje teči po prstih kot po petah. Ker ste s pristajanjem na peto zaradi sil, ki se ustvarjajo ob pristanku, bolj izpostavljeni poškodbam.

A tudi tek po prstih lahko vodi do težav: vnetja tetiv, bolečin v stopalih ... Predvsem pa je po prstih skoraj nemogoče preteči daljše razdalje. Hitri teki, sprinti, mogoče, 42 in več kilometrov izključno po prstih ...

Rešitev?

Pristanek na sredini stopala. Morda boste mogli za to nekoliko skrajšati korak, vendar boste na koncu veseli, da ste to storili.

Na spodnjih povezavah si v videih poglejte še nasvete Helene Javornik, najuspešnejše slovenske tekačice in večkratne olimpijke, ter Boruta Podgornika, ki že 25 let svoje znanje in izkušnje kot trener prenaša na druge atlete:

Prenesite si e-knjigo z vsem, kar morate vedeti o teku! Dostopna je na tej povezavi: Brezplačna knjižica z nasveti, vadbami in recepti za tekače!