Tega se ne smete sramovati: 15 načinov, kako se žensko telo spreminja z leti

Tega se ne smete sramovati: 15 načinov, kako se žensko telo spreminja z leti (foto: Profimedia) Profimedia
7. 6. 2021

Seznam stvari, ki jih imate radi, in seznam stvari, ki jih ne marate, se je z leti nedvomno spremenil. Večkrat. In čeprav se morda ne zavedate, kako, tudi vaše telo se je.

Spremembe, ki jih prinašajo leta …

Ko vstopimo v puberteto se začne naše telo spreminjati. Če smo imeli srečo, so nam dali starši in okolica v tem občutljivem obdobju občutek, da smo ljubljeni in sprejeti in so nas vodili skozi vse faze sprememb.  

Toda puberteta ni edino obdobje, v katerem se žensko telo spremeni. Ne smemo pozabiti na hormonske spremembe, ki pridejo z leti. So naraven del življenja vsake ženske.

Žal za veliko žensk tudi del velikega, če ne kar stalnega nezadovoljstva.

Saj je moderna družba obsedena z lepotnimi ideali, ki nas preprečujejo, da je le telo določenih mer in določen izgled ključ do sreče v življenju. Če smo kaj manj kot »popolni«, pa nas hitro sramoti. Mnoge ženske se tako tudi v poznejših letih zatečejo k številnim metodam za ohranjanje lepote, včasih precej tveganim, da bi se le približale lepotnemu idealu in za vedno ohranile mladost.

Ne sovražite svojega telesa in predvsem ne sovražite procesa staranja.

To je bitka, v kateri ne morete zmagati. Normalno je, da gre telo skozi vse te faze. Ne pozabite tudi, da je vsako telo edinstveno in se bo staralo drugače.

A ne glede na vse, si je dobro zapomniti, da v vsem tem niste sami. Skrbite za svoje zdravje, telesno in duševno, skrbite za svoje telo po svojih najboljših močeh, a ga ljubite prav takšnega, kot je.

In ga še naprej spoznavajte. Če boste razumeli, kako na vas vplivajo različne faze vašega življenja, boste lažje razumeli tudi, kako prilagoditi svojo rutino.

Nekaj sprememb, skozi katere gre žensko telo z leti (in ni razloga, da bi se jih sramovali):

1. Spremenila se bo oblika telesa. Morda vaš pas ne bo več tako vitek, oblika bokov bo spremenjena in vaša zadnjica bo bolj ploska. A to je normalen in zdrav proces. Maščoba se nabira drugače – na to vplivajo hormoni, spremembe v mišičnem tonusu ...

2. Lasje in obrvi se začnejo tanjšati in redčiti.

3. Poslabšata se vid in sluh.

4. Zmanjšali se boste. Vsi se s staranjem malce znižamo – to je zaradi izgubljanja kostne gostote in mišične mase.

5. Večkrat se boste srečali s t. i. možgansko meglo. Pojavljalo se bodo težave z jasnim razmišljanjem in spominjanjem. Čeprav se lahko to dogaja kadarkoli v življenju, zaradi prevelikega stresa denimo, utrujenosti in neravnovesja krvnega sladkorja, boste s starostjo morda izkusili več takšnih trenutkov.

6. Koža na rokah postane ohlapnejša. To se bo verjetno zgodilo tudi s kožo na hrbtu. Vse to je povezano z izgubo kolagena in tudi z zmanjšanjem mišične mase. Ni nujno odraz vašega zdravja ali kondicije.

7. Dojke se bodo nekoliko povesile. Lahko se odločite za lepotno operacijo, če vas bo to osrečilo. A tudi brez te so vaše dojke povsem v redu. Le skrbite za njihovo zdravje ter redne preglede in preiskave, saj je v starejših letih tveganje za raka večje.

8. Mišice ne bodo več tako definirane kot nekoč. Toda še naprej jih lahko gradite oziroma ohranjate njihov tonus, zato ne opustite vadbe samo zato, ker se vaše telo nanjo ne odziva več tako kot prej.

9. Morda se bodo pojavile starostne pege ali neenakomerna obarvanost kože. Pomembno je le, da redno preverjate madeže.

10. Hujšanje je lahko veliko težje.

11. Dobili boste gubice. Preprosto neizogibno. A očarljivo.

12. Vaše ustnice bodo postale tanjše. Razlog je nižja raven kolagena, pa tudi odstotek maščobe na obrazu (še posebej, če ste shujšali).

13. Starost bo vplivala tudi na libido. In pojavile se bodo težave s suhostjo nožnice.

14. Na telesu in na predelu obraza boste opazili nove dlake.

15. Morda boste težje nadzorovali mehur. Tudi mišice sečil s starostjo slabijo, zato se veliko žensk (pa tudi moških) sreča z inkontinenco.

Preverite še:

ALI PA: