Bi radi uživali v toplih dneh brez bojazni pred klopi? Te 4 rastline jih odganjajo (posadite jih na vrt ali dvorišče)

2. 6. 2024
Deli
Nekatere rastline imajo močan vonj, ki odvrača klope. (foto: Profimedia)
Profimedia

Toplejši dnevi, ki obarvani z več sončnimi žarki, so kot nalašč za različne aktivnosti in druženja na prostem. 

Narava kar kliče po tem, da jo obiščemo, pa naj bo to ob morju, rekah, travnikih ali gozdovih. Ob tem pa včasih srečamo tudi kakšnega nepriljubljenega prebivalca naravnih oaz - klopa.  

Klopi se najpogosteje nahajajo na listih in nizkih grmovnicah (visokih do enega metra), ob sprehajalnih poteh, vrtovih in tudi prostorih za piknik. Če se sprašujete, kako jih uspešno odgnati iz svoje bližine, z vami v nadaljevanju delimo nekaj praktičnih rešitev.  

Ne spreglejte:

Kako z vrta ali dvorišča uspešno pregnati klope?  

1. Redno kosite travo in urejajte okrasno grmičevje okrog bivališča  

Ena izmed preventivnih rešitev zoper klope je redno urejanje okolice bivališča, kamor spada redna košnja trave, predvsem robove zelenice, kjer so klopi najpogostejši. Pokošeno travo zavrzite na kompostni kup. Smiselno je tudi sprotno urejanje okrasnega grmičevja.  

2. V pomoč so lahko obrobe iz lesa in gramoza  

Klopi niso navdušeni nad lesom in gramozom, kar lahko izkoristite sebi v prid in uporabite kot podlago na dvorišču ali površino prostora kjer največ sedite. Če živite blizu gozda, lahko naredite ob robovih dvorišča obrobe iz žagovine, lesnih sekancev ali pa namesto tega uporabite pesek.    

3. Prostor za druženje na prostem na sončni legi  

Poskrbite tudi za to, da bo prostor za posedanje in druženje na območju, ki je čez dan na sončni leg in suh, ne pa konstantno v senci, saj so klopi nagnjeni k zadrževanju v vlažnih in temnih skrivališčih. Ležalnikov ali stolov ne postavljajte ob grmovje ali zid, ki je poraščen z zelenjem.  

Med rastlinami, ki odvračajo klope, so žajbelj, sivka, grm ameriške borovnice in krizanteme.

Med rastlinami, ki odvračajo klope, so žajbelj, sivka, grm ameriške borovnice in krizanteme.

Profimedia

4. Okrog bivališča in na vrt posadite rastline, ki odvračajo klope  

Nekatere rastline imajo močan vonj, ki odvrača klope. Med njimi so žajbelj, sivka in grm ameriške borovnice, zato premislite o tem, da v bližini svojega doma posadite kakšno izmed naštetih. V poštev vam lahko pridejo tudi krizanteme, ki poleg klopov odganjajo tudi mravlje, hrošče, stenice in podoben mrčes, kar lahko koristi na balkonu, vrtu ali prostoru, kjer se odvije največ druženja na prostem.     

Vir: krstarica.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren