Presenetilo vas bo, po kateri kontracepciji najbolj posegajo Nemke. Strah pred tabletkami.

22. 11. 2023
Deli
Skoraj dve tretjini se jih je strinjalo z izjavo, da imajo umetni hormoni negativen vpliv na telo in duševno zdravje. (foto: profimedia)
profimedia

Nemci pri izbiri kontracepcijskega sredstva vse pogosteje posegajo po kondomih namesto po kontracepcijskih tabletah, je razvidno iz najnovejše študije. 

Vprašani so, predvsem ženske, kot glavni razlog za to navedli pomisleke glede hormonske kontracepcije, češ da ima negativen vpliv na zdravje, poroča nemška tiskovna agencija dpa  in piše spletni portal dw.com.

Preberite še: Te škodljive snovi so našli v izdelkih za menstruacijo! Znanstveniki opozarjajo, naj se jih izogibamo, saj ogrožajo zdravje žensk

Stari dobri kondom

V študiji Zveznega centra za zdravstveno osveščanje je 53 odstotkov vprašanih odgovorilo, da za kontracepcijo uporabljajo kondom, 38 odstotkov pa jih posega po kontracepcijskih tabletah. Leta 2007 je bilo v študiji razmerje ravno obratno.

Manj priljubljena kontracepcijska sredstva 

Manj priljubljena kontracepcijska sredstva so kontracepcijske spirale, sterilizacija in naravna kontracepcijska metoda. Med vprašanimi je vse več takih, ki imajo pomisleke glede hormonske kontracepcije.

Strah pred umetnimi hormoni 

Skoraj dve tretjini se jih je strinjalo z izjavo, da imajo umetni hormoni negativen vpliv na telo in duševno zdravje. V študijo so vključili 1001 spolno aktivnega človeka. Sodelujoči so stari od 18 do 49 let.

Preberite še: "Po izbiri TE kontracepcije, sem imela menstruacijo cela 3 leta in bila je kot iz pekla" (izpoved ženske, ki ji je kontracepcija uničila življenje)

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ