Te škodljive snovi so našli v izdelkih za menstruacijo! Znanstveniki opozarjajo, naj se jih izogibamo, saj ogrožajo zdravje žensk

Te škodljive snovi so našli v izdelkih za menstruacijo! Znanstveniki opozarjajo, naj se jih izogibamo, saj ogrožajo zdravje žensk (foto: profimedia) profimedia
15. 9. 2023

Nedavna študija, ki jo je vodil dr. Graham Peaslee z Univerze Notre Dame, je preučila izdelke in ugotovila prisotnost PFAS ali »večne kemikallije« v nekaterih od njih.

PFAS ali perfolifluoroalkilne in polifluoroalkilne snovi imenujemo "večne kemikalije" zaradi njihove dolgotrajne narave. Te ugotovitve so bile predstavljene na jesenskem srečanju Ameriškega kemijskega združenja leta 2023, čeprav raziskava še ni bila strokovno pregledana.

Čeprav je bilo ugotovljeno, da številni izdelki ne vsebujejo polifluoroalkila, so bili raziskovalci presenečeni, ko so našli PFAS v ovojih nekaterih vložkov in tamponov ter v zunanjih plasteh spodnjega perila. Ekipa je poročala o posebno visokih koncentracijah v embalaži in zunanjih plasteh.

Sumijo, da proizvajalci dodajajo fluorid, da odbija vlago in ohranja izdelek suh. Vendar bi to lahko nehote preprečilo krvi, da bi prodrla v notranje plasti in dosegla oblačila.  

Te "večne kemikalije" lahko obstajajo v telesu in povzročajo hormonske, reproduktivne, imunske in z rakom povezane težave. profimedia

Te "večne kemikalije" lahko obstajajo v telesu in povzročajo hormonske, reproduktivne, imunske in z rakom povezane težave.

PFAS lahko povzroči številne zdravstvene težave pri ženskah Dr. Sherry Ross, ginekologinja in strokovnjakinja za zdravje žensk, opozarja, da lahko PFAS v menstrualnih izdelkih povzročijo dolgoročne in škodljive učinke na ženske.

Te "večne kemikalije" lahko obstajajo v telesu in povzročajo hormonske, reproduktivne, imunske in z rakom povezane težave. Vendar pa primanjkuje obsežnih znanstvenih raziskav o natančni povezavi med vnosom PFAS in zdravstvenim stanjem.

Še vedno ni jasno, ali lahko PFAS prodre v kožo skozi različne materiale. Poleg tega so PFAS našli v šolskih uniformah in gasilski opremi, kar kaže na morebitna zdravstvena tveganja, vključno z rakom, poškodbami organov, kardiovaskularnimi težavami, debelostjo, sladkorno boleznijo in imunsko disfunkcijo.

Morda vas zanima: Težave med menstruacijo? Teh 12 živil vam lahko pomaga

Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je zaskrbljen zaradi PFAS v oskrbi z vodo, saj so te kemikalije odporne na razgradnjo in lahko onesnažijo pitno vodo ter se kopičijo v naravi. Čeprav je poudarek na vplivu odlagališč na okolje, razumevanje koncentracije in absorpcije PFAS v izdelkih za zdravje žensk še vedno poteka.

Dr. Randy Fiorentino, porodničar-ginekolog, meni, da je fluorid v majhnih količinah na splošno varen, študija pa bolj poudarja okoljska tveganja kot tveganja za zdravje žensk. Kljub temu je mogoče sprejeti previdnostne ukrepe za zmanjšanje izpostavljenosti PFAS.

Priporočila vključujejo izogibanje onesnaženi vodi, ribam iz onesnaženih virov in izdelkom, pakiranim s PFAS materiali.

Preberite še: Menstruacija na dopustu? TAKO si lahko pomagate!