Previdno pri potovanju po Evropi: v številnih državah resna grožnja z nevarnim virusom

6. 6. 2024
Deli
Previdno pri potovanju po Evropi: v številnih državah resna grožnja z nevarnim virusom (foto: Profimedia)
Profimedia

Sploh, če se na dopust odpravljate z otroki, bodite previdni. Primere beležijo tudi pri naših sosedih.

Poletje je že pred vrati! Kam se boste odpravili letos? Če ste se odločili obiskati katero od držav v Evropi, bodite previdni: v določenih državah je prišlo do izbruha ošpic. Samo aprila letos so v 17 državah potrdili skupno 1.293 primerov te nalezljive bolezni, poroča The Sun.

Ne spreglejte:

"Če načrtujete poletni dopust v Evropi, ne pokvarite počitnic z ošpicami, ki lahko povzročijo hospitalizacijo," je za omenjeni portal povedala profesorica Helen Bedford z University College London. "Primeri naraščajo tudi na priljubljenih počitniških destinacijah, kot je Španija. Ošpice so izjemno nalezljive in lahko prinesejo zelo resne zaplete. Edini način, kako zaščititi sebe in svoje otroke pred ošpicami, je cepljenje,je še dodala strokovnjakinja.

Katere države so najbolj prizadete?

Podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) kažejo, da je bilo primerov ošpic v aprilu manj, kakor v marcu (takrat so zabeležili 1.671 primerov), vendar jih je vseeno preko 1.000 odstotkov več, kakor lani

V aprilu so največ primerov zabeležile Romunija (957), Poljska (84) in Belgija (76). Sledi Francija z 71 in Avstrija s 43 primeri okužb. Nizozemska je imela 12 primerov, Irska 9, Španija 8 in Portugalska 7. Švedska, Litva in Ciper so poročali o petih okužbah, Danska in Grčija pa o treh. Okužbe so prisotne tudi pri Hrvatih in Madžarih: oboji so imeli dva primera, medtem ko so v Estoniji imeli eno okužbo. Preostale države v aprilu niso poročale o primerih ali pa podatkov niso imele.

thesun.co.uk (Posnetek zaslona)

Po podatkih ECDC je bilo v zadnjih 12 mesecih po vsej celini 10.887 primerov ošpic. Sedem ljudi je umrlo. Večina (87 odstotkov) pozitivnih primerov je bila necepljenih.

V kolikor se odpravljate v katero od omenjenih držav, se pred odhodom posvetujte z zdravnikom, ki vam bo dal točne napotke, kako pred okužbo zaščititi sebe in svoje otroke.

Vir: thesun.co.uk

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič