To poceni živilo je najboljši "čistilec jeter": brez težav odstrani vse strupe iz telesa

6. 6. 2024
Deli
To poceni živilo je najboljši "čistilec jeter": brez težav odstrani vse strupe iz telesa (foto: Profimedia)
Profimedia

Za razstrupljanje jeter in telesa ne potrebujete dragih pripravkov: dovolj je že to živilo, ki ga dobite v vsaki trgovini.

Jetra so eden največjih in najpomembnejših organov v telesu. Med drugim so odgovorna za tvorbo žolča, imajo pomembno vlogo pri uravnavanju sladkorja v krvi in ter so ključna za razstrupljanje telesa in odstranjevanje toksičnih snovi, ki jih dnevno zaužijemo.

Ne spreglejte:

Uživanje alkohola, ocvrte hrane, pretirano predelanih izdelkov, rdečega mesa in soli močno škodi našim jetrom. Po drugi strani pa obstajajo določena živila, ki ugodno delujejo na jetra in posledično celotno telo.

Za zdrava jetra je pomemben celostni življenjski slog, ki vključuje zadostno mero gibanja, kakovosten spanec, pestro, uravnoteženo prehrano ter še veliko več. Dodatno pa k zdravju jeter lahko pripomorejo rozine.

Rozine vsebujejo veliko vlaknin in antioksidantov (bioflavonoidi in vitamin C), ki igrajo ključno vlogo pri prebavi in odstranjevanju škodljivih toksinov ter prostih radikalov iz telesa. Že grozdje je hranilno izredno bogato, izkazalo pa se je, da so hranilne snovi še bolj skoncentrirane, ko se sadje posuši.

Zanimivo pa je tudi, da so rozine še bolj koristne, če jih namočimo v vodo, nato pa vse skupaj zaužijemo. To naj bi pripomoglo k absorpciji vseh koristnih hranil, ki jih rozine vsebujejo. 

Kako pripraviti vodo z rozinami?

Temeljito očistite 150 gramov rozin. Nato rozine dodajte v 2 skodelici vode, ki je pred tem vrela 20 minut. Pustite, da se rozine namakajo v tej vodi čez noč. Zjutraj vodo precedite in jo popijte na prazen želodec. To ponavljajte nekaj dni in vaša jetra bodo očiščena toksinov ter pripravljena na opravljanje svojih pomembnih nalog!

Če rozin ne marate, brez skrbi: za zdrava jetra lahko uživate tudi običajno grozdje, predvsem pa je ključno, da je vaša prehrana pestra in uravnotežena.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič