Sporna pijača Prime Energy se umika iz naših polic

14. 11. 2023
Deli
Prime pijača že od samega začetka pri nas dviguje veliko prahu. Prodaja enega od artiklov pa je od sedaj naprej pri nas prepovedana. (foto: Profimedia)
Profimedia

Prime je znamka, ki ponuja več različnih pijač. Slednje so vse bolj priljubljene pri mladostnikih, a strokovnjaki opozarjajo, da lahko predstavljajo nevarnost. Ena od omenjenih pijač pa se umika iz naših polic.

Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) poročajo, da v naših trgovinah ne bo več na voljo energijska pijača Prime Energy.

"Uprava za varno hrano je na podlagi vprašanj potrošnikov in prijave, ki smo jo podali na ZPS, izvedla nadzore v zvezi s pijačo Prime ter za sporno energijsko različico odredila prepoved prometa," so zapisali na portalu.

Visoka vsebnost kofeina in prepovedanega L-teanina

Vzrok za umik naj bi bila visoka vsebnost kofeina, obenem pa omenjena pijača vsebuje tudi L-teanin, ki v Evropski uniji ni dovoljen v tovrstnih pijačah.

Gre za aminokislino, ki se naravno nahaja v zelenem in črnem čaju, a se lahko pridobiva tudi sintetično. Pri nas je uporaba dovoljena le v prehranskih dopolnilih, v živilih pa zaenkrat še ne, saj sodi med nova živila in vloga za odobritev še ni bila vložena oziroma odobrena.

"V preteklem mesecu smo močno opozarjali na visoko vsebnost kofeina v pijači Prime Energy in neprimernost za otroke in mladostnike in v prejšnjem tednu ugotovili, da je bila pijača končno umaknjena s trgovskih polic in spletne prodaje. 

V ponedeljek 13.11.2023, je Uprava za varno hrano (UVHVVR) javnost obvestila o prepovedi prodaje pijače Prime Energy slovenskim potrošnikom.

V skladu s tem, na kar smo že opozarjali na ZPS, so ugotovili, da visoka vsebnost kofeina predstavlja tveganje za zdravje otrok in mladostnikov. V energijski pijači je prisotna tudi sestavina L-teanin, ki v EU ni dovoljena v brezalkoholnih pijačah," še poročajo na strani ZPS.

Gre za izkoriščanje otrok in mladostnikov

Ob tem pri ZPS opozarjajo, da je na policah še vedno na voljo pijača Prime Hydration, a se je njena cena že znižala na tretjino prvotne cene. Še vedno pa stane še skoraj enkrat več, kakor v ZDA.

"Prodajanje pri otrocih izredno priljubljene pijače Prime po pretiranih cenah, brez označitev s slovensko deklaracijo in ne glede na izjemno visoko vsebnost kofeina v energijski različici, ki predstavlja tveganje za zdravje otrok in mladostnikov, žal kaže na prakso izkoriščanja mladosti in neizkušenosti otrok.

Trgovci so očitno pograbili Prime evforijo, ki nagovarja predvsem osnovnošolske otroke, za lasten zaslužek. To so storili z izdelkom, ki nikakor ne sodi med priporočljive prehranske izbire, čeprav gre za občutljivo skupino potrošnikov. Vse to je daleč od družbene odgovornosti, na katero se številni trgovci radi sklicujejo," pojasnjujejo na portalu.

Seveda je pomembno, da so tudi starši pozorni na hrano in pijačo, ki jo mladostniki uživajo in svoje otroke podučijo o pomembnosti izbire ustreznih živil.

Vir: zps.si

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.