1 stvar, ki vam preprečuje doseg cilja

1 stvar, ki vam preprečuje doseg cilja (foto: Profimedia) Profimedia
12. 8. 2018

Če so nas leta raziskav na področju športa in fiziologije česa naučila, je to dejstvo, da smo različni.

Smo različnih telesnih konstrukcij, različna je raven hormonov, predvsem pa so različni naši življenjski stili in to, kako se odzivamo na določeno dieto ali vadbo.

Vse to (še večkrat pa le preobilica dela) daje včasih občutek, da je skoraj nemogoče doseči želeni cilj, ne glede na to, kako zdrave diete ste se lotili oziroma kako trdo trenirate.

Zato lahko zlahka zapadete v misli, da se ne trudite dovolj, v resnici pa so zakoni biologije enostavno premočni.

Se spomnite stresa?

Večinoma vam prav ta preprečuje doseg cilja, ne občasne prebavne težave. Potuhnjen je in lahko vam sabotira praktično vsak sistem v telesu – od uravnavanja hormonov in presnove do spanja. Prav ti sistemi pa skrbijo za to, kaj se zgodi s hrano, ki jo telo absorbira. Če ste napeti, je lahko vaša dieta brezhibna, pa bo ves trud vseeno ... zaman.

Vse je torej odvisno od živčnega sistema; če je ta ves čas napet, vas ne čaka nič dobrega. Zaradi stresa in pomanjkanja spanja bo vaš živčni sistem prešel v »simpatično stanje«, zaradi česar bo nenehno nihal med razdražljivostjo in energičnostjo. Telo bo preplavljeno z adrenalinom in kortizolom, hormonoma, ki lahko prideta zelo prav, kadar vas bodo divje zveri preganjale po parku, ne bosta pa vam prišla prav med delom v poznih urah. Vsem običajnim snovem, ki uravnavajo telesni ustroj in presnovo – od testosterona do melatonina – se bo porušilo ravnovesje. Pri tem vam solata ne bo prav nič pomagala.

Kaj lahko zaposlen človek torej stori?

Če boste živčnemu človeku prigovarjali, naj se sprosti, ne boste deležni pozitivnega odziva, a je stvar pravzaprav resnično tako preprosta. Samo preudarno morate načeti temo.

Osredotočenje na določeno nalogo je podobno čuječnosti. Zato v roke vzemite kitaro, slikajte, berite, pišite ... Če se boste namreč obremenjevali s prehrano, bo to težave samo poslabšalo in vas še bolj oddaljilo od telesnega stanja, v katerem boste lahko dosegli svoje cilje.

Včasih je za obseg pasu bolje, da si privoščite krof, kot odrekanje stvarem, v katerih uživate – pa naj bo to še tako v nasprotju z intuicijo.

Preprosto je:

Jejte zdravo, kadar to gre, ne pa takrat, kadar vam ni do tega. Trdo trenirajte, a šele potem, ko se boste znebili grdega stresa, zaradi katerega se redite. In ne odrecite se sladkarijam, ker je napetost lahko hujša od kalorij.

In še 3 nasveti, ki jih morate upoštevati, preden se lotite kakršnekoli vadbe ali diet 

Preberite pa tudi Kako končno izgubiti odvečno težo? Preizkusite pravilo 90/10