1-tedenski izziv za boljšo samopodobo: najprej moram imeti rad sebe

1-tedenski izziv za boljšo samopodobo: najprej moram imeti rad sebe (foto: profimedia) profimedia
7. 10. 2019

… da bi me lahko imeli radi drugi. Seveda v enem tednu ne morete korenito spremeniti odnosa do sebe, lahko pa s tem začnete in nadaljujete po tej poti. Da bo začetek lažji, smo pripravili 7 izzivov: za vsak dan enega. 

Na samopodobo vpliva marsikaj, od telesne teže in zunanjega izgleda, do mnenj drugih, fotografij v revijah in trenutnih trendov. Če je kaj od naštetega načelo vašo samopodobo, ne skrbite, saj niste sami. Kadar čutite, da bi morali narediti nekaj dobrega zase in se ponovno ceniti, opravite enotedenski izziv, ki vas bo spravil na dobro pot do ljubezni do samega sebe. 

PONEDELJEK

Kaj vas v življenju navdihuje?

Življenje dandanes teče precej hitro, naloge se nalagajo in težko se izognete čisto vsem stresnim situacijam. Ob tem zmanjka časa za tisto, kar vas je nekoč navdihovalo in zaradi česar ste si želeli iti naprej. 

Danes se ponovno spomnite, kaj je tisto, zaradi česar je vredno živeti. Kaj daje smisel vašemu življenju?

Vzemite zvezek, ki ga boste uporabljali cel teden izziva in vanj zapišite 3 svoje največje dosežke. Spomnite se, zakaj ste nanje tako ponosni, koliko truda ste vložili in kaj novega ste se naučili na poti do cilja. Danes se opomnite, koliko ste že dosegli in kaj vse vas še čaka. 

TOREK

Kdaj ste najbolj samozavestni? 

Pomislite, kdaj se v svoji koži počutite najbolje. Kdaj vas ni strah morebitnih ovir, mnenj drugih in izražanja tega, kar čutite in kar ste? 

To naj bo navdih za torkovo nalogo. Spet potrebujete svoj zvezek oziroma dnevnik dobre samopodobe. Vanj zapišite 3 najboljše lastnosti, s katerimi se lahko pohvalite. Morda bo malce težko in si boste morali vzeti čas za razmislek, vendar se ne predajte, dokler ne zapišete vseh treh. 

SREDA

Kaj vas osrečuje? 

Vprašanje je vse prej kot lahko, zato boste v sredo verjetno potrebovali več časa, da opravite nalogo. Odpravite se na tek, ki očisti misli in včasih ponudi rešitev. Ali počnite kaj drugega, ob čemer lahko razmišljate, kaj vas naredi srečne. 

Potem se postavite pred ogledalo in si podarite kompliment. Lahko se nanaša na videz, osebnost ali kaj, kar ste danes naredili. Tokrat ne potrebujete zvezka, je pa priporočljivo, da dajanje komplimentov samemu sebi postane navada. Sprva bo čudna ali celo smešna, potem pa bo dobila smisel. 

ČETRTEK

Kako izgleda vaše popolno življenje?

Vsega ne moremo imeti, mnogo želj pa je povsem dosegljivih in realnih. Težava je le v tem, da jim nikoli niste posvetili dovolj časa. Zakaj na primer ne bi morali privarčevati nekaj denarja in se odpraviti na sanjske počitnice? Ali poiskati službe, ki vas bo bolj izpopolnjevala? 

V zvezek zapišite 3 kratkoročne cilje (izvedljive v pol leta) in 3 dolgoročne cilje. Zraven natanko pripišite, kako jih boste dosegli, postavite roke in razmislite, kaj boste že danes naredili, da se premaknete bližje ciljem. 

PETEK

Za kaj si morate oprostiti? 

V petek čistimo čustveno prtljago, ki se ni nabrala v enem tednu, ampak vas morda spremlja že mesece in leta. Vsega ne morete rešiti danes, lahko pa naredite velik korak in razmislite, kaj vas teži in kaj si morate končno odpustiti. Morda je to kaj iz preteklega razmerja, napaka, zaradi katere je bil oškodovan prijatelj, izpuščena priložnost …

Prelistajte albume in v zvezek napišite kaj o svojih dveh najlepših spominih. Lahko prilepite tudi slike, ki vas bodo nasmejale, ko boste ponovno prelistali strani. 

SOBOTA

Za kaj bi si morali vzeti več časa?

Nič sramotnega ni, da ste zapostavljali odnos z določeno osebo, ker  ste imeli preveč dela. Ali da kosmatinec ni dobil dovolj gibanja, ker se vam zjutraj ni ljubilo iti do gozda. Naredite seznam stvari in ljudi, za katere si morate vzeti več časa. 

Današnja naloga je sproščanje. Naredite nekaj, zaradi česar se boste počutili lepši in samozavestnejši. Pojdite na masažo, pripravite si dišečo kopel z mehurčki, telovadite, privoščite si popoldanski počitek, skuhajte zdrav obrok … Sobota je namenjena vam. 

NEDELJA

Zakaj ste dober prijatelj?

Tu bodo na pomoč priskočili prijatelji. Vprašajte jih, zakaj se družijo z vami, kaj cenijo in zakaj se jim zdite nekaj posebnega. Če želijo, lahko v vaš zvezek zapišejo lepe misli o vas, ki jih boste prebrali, ko boste imeli slab dan. 

Čas je, da sestavite rutino, s katero boste poskrbeli zase. Vsak dan na urnik dodajte nekaj minut samo zase in za tisto, v čemer uživate. Kadar imate več časa, pojdite v telovadnico, se dobite s prijatelji, ustvarjajte … Ko imate na voljo le nekaj minut, prisluhnite svoji najljubši glasbi, izberite destinacijo za naslednje počitnice, poglejte smešen posnetek in se nasmejte … 

Kaj pa potem?

Ko opravite vse naloge, je čas, da nadaljujete sami. Napolnite zvezek z lepimi spomini, dobrimi lastnostmi, trenutki, ko ste nase najbolj ponosni. Če se kdaj zgodi, da potrebujete novo spodbudo, prelistajte zvezek in se opomnite, da ste edinstveni in čudoviti. 

Prispevek pripravila: Anja Horjak