13 nenavadnih načinov, kako lahko izgubite odvečne kilograme (in dejansko delujejo!)

13 nenavadnih načinov, kako lahko izgubite odvečne kilograme (in dejansko delujejo!) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 2. 2019

Se trudite, da bi izgubili nekaj odvečnih kilogramov, pa vam ne uspeva? Začnite od začetka ... Počasi, korak za korakom, pri tem pa so vam lahko v veliko pomoč naslednji triki. Do cilja boste najlažje prišli, če boste vsak dan naredili eno majhno spremembo.

Izguba kilogramov je v teoriji preprosta; zdrava prehrana in gibanje ter poraba več energije, kot je zaužijemo. A v praksi je to vseeno nekoliko težje. Potrebna je motivacija, znati se morate samoobvladovati, poleg tega pa je treba spremeniti tudi svoje vsakodnevne (nezdrave) navade.

Naš življenjski stil naj bi sestavljalo ...

  • vsaj 80 % zdravih navad,
  • ostalih 20 % ali še manj, pa naj ostane za manjše pregrehe.

A vendar živimo v svetu, polnem najrazličnejših skušnjav, med katere spada tudi nezdrava hrana.

Posledično je izguba kilogramov velikokrat bolj mentalni kot fizični izziv.
Ko se v takšni situaciji znajdete prvič (ali pa ponovno), je dobro, da si naredite načrt.

Kot pravi francoski pisatelj Antoine de Saint-Exupéry: "A goal without a plan is just a wish" (cilj brez načrta je zgolj želja).

Tukaj je nekaj zanimivih in skrajno enostavnih nasvetov za lažjo izgubo kilogramov, ki vam bodo pomagali začeti:

1. Mentalno zdravje naj bo vaša prioriteta številka 1!

Mentalno zdravje je najpomembnejše orodje pri doseganju ciljev, še posebej pri izgubi kilogramov. Kot že rečeno, tukaj ne gre za fizični, ampak mentalni izziv. Pomembno je, da skozi celoten proces ostanete pozitivni, se imate radi in ste hvaležni za svoje telo in njegove sposobnosti.

Preberite: 10 stvari, ki jih ne smete početi, če ste se zredili

2. Nehajte se primerjati z drugimi.

Vaše telo je edinstveno. Na noben način ne morete biti nekdo drug, zakaj torej ne bi bili najboljša verzija sebe?

Če se boste primerjali z najljubšim igralcem oz. igralko, prijateljem/-ico z "nabildano" ali brezhibno postavo ali pa s fantom oz. punco, ki ga/jo srečujete v fitnesu, je vaša misija kako-izgubiti-kilograme obsojena na propad.

Odkrijte 3 korake, s katerimi se boste nehali primerjati z drugimi.

3. Motivacijski lističi.

Naj se moškemu delu populacije sliši še tako dekliško, na spletu lahko najdete ogromno najrazličnejših motivacijskih citatov in zapisov, ki vas lahko dvignejo, ko imate slab dan. Napišite si jih na samolepilne lističe in jih polepite po sobi, kuhinji ali kar celotnem stanovanju; na rob računalnika, svetilko ali oglasno desko nad mizo, hladilnik, vhodna vrata, kamorkoli, kjer vas bodo opominjali na to, da tudi vi zmorete!

Preberite tudi: kaj še lahko storite, ko vam pade motivacija!

4. Hrano nakupujte z denarjem in ne z bančno kartico.

Na tak način boste zagotovo bolj pozorni, koliko in za kaj boste svoj denar porabili. Posledično boste kupili manj hrane, kamor pa spadajo tudi sladke in slane pregrehe.

5. Sladkarije nadomestite z zdravimi alternativami.

Na trgu je vedno več zdravih alternativ čokoladam, poleg tega pa na spletu mrgoli (hitrih) receptov za zdrave sladice. Na tak način se boste lahko posladkali brez slabe vesti, če pa radi pečete, pa boste lahko združili zdravo z zabavo!

Priporočamo: 3 hitri in zdravi prigrizki, ki si jih lahko pripravite, ko ste močno pod stresom

6. Zapakirani bomboni.

Seveda si vsak kdaj privošči kakšen bombon, tri ... morda deset. Nasvet: kupite si zapakirane bombone, ki jih je treba odviti in vzeti iz papirčka – na tak način jih boste zagotovo manj pojedli, kot pa, če bi si jih lahko "nabasali" v pest in nato v usta.

7. Za zajtrk pojejte največ.

Navadno za zajtrk pojemo 'nekaj malega', za kosilo 'nekaj na hitro' in ko pridemo po napornem dnevu domov, se začne prava gostija. Napaka! Da bi se temu izognili, se za zajtrk dobro najejte. To bo preprečilo poseganje po nenačrtovanih vmesnih (in verjetno nezdravih) prigrizkih. Prav tako ob prihodu domov ne bote čutili tako velike potrebe po neskončnem (pre)najedanju, hkrati pa boste že zjutraj spodbudili metabolizem, da bo ta začel že navsezgodaj delati tako, kot je treba.

8. Naj pitje zadostne količine vode postane vaša navada. 

Plastenko vode imejte vedno s seboj. Lahko si jih nastavite tudi več po različnih mestih doma ali na delovnem mestu. Prednosti pitja vode za izgubo kilogramov verjetno ni potrebno posebej izpostavljati, zato poskrbite, da čez dan spijete vsaj dva litra vode (ob športni aktivnosti pa seveda več). Vodo si lahko popestrite tudi z okusom (limona, meta, limeta, kumara, jagodičevje).

9. Nagradite se!

Na primer: za vsake tri izgubljene kilograme si kupite nekaj novega za obleči, čevlje ali pa si privoščite masažo (ki je mimogrede dobra tudi za "muskelfiber").

Še ena dobra ideja: vsakič, ko boste telovadili, dajte v hranilnik 1€. Presenečeni boste, kako hitro se bo nabralo, saj boste na tak način zagotovo bolj motivirani za vadbo. Na koncu meseca denar preštejte in si privoščite trik št. 13!

10. Lepa športna oblačila.

Ko greste v fitnes, na aerobiko, tečt ali kaj podobnega, se oblecite v športna oblačila, v katerih se dobro počutite in hkrati tudi dobro izgledate. Tako bo vaša motivacija še večja, prav tako pa boste bolj samozavestni. Mnogi si športna oblačila privoščijo tudi kot nagrado (glejte točko 9).

11. Ne kaznujte se!

Če se zgodi, da ste pojedli malo več nezdrave hrane (in presegli tistih 20%), se ne kaznujte. To bo povzročilo stres, ki pa je za telo še slabši. Nadaljujte s svojimi zdravimi navadami, saj veste, en nezdrav obrok vas ne bo naredil debele – ravno tako kot vas en zdrav ne bo naredil vitkih. Pri tem vam lahko pomaga članek o tem, kako ustaviti negativne misli.

12. Spite v hladni sobi.

Hladnejša temperatura v spalnici lahko izboljša tako vaš spanec kot tudi metabolizem. Z nižjimi temperaturami boste telo namreč prisilili, da bo maščobe kurilo tudi med spanjem, saj se bo trudilo ogreti. A ne pozabite tudi na popoldanski spanec, ki ima lahko zelo pozitivne učinke na vaše telo in izgubo odvečnih kilogramov.

Koliko ur na dan bi morali spati glede na vašo starost pa poglejte tukaj.

13. "Cheat meal".

Zadnji in obenem najslajši trik. Občasno si lahko privoščite t.i. cheat meal – obrok, v katerem lahko pojeste to, kar si vaše srce zaželi. Takšen obrok je lahko dejansko tudi dober, saj boste z njim telo šokirali in spodbudili metabolizem, prav tako pa boste zadovoljili svoje želje po sladki ali slani pregrehi in brez večjega napora nadaljevali pot k cilju. A pazite, da se en obrok ne sprevrže v cel dan, teden ali celo mesec.

Tu pa enostavno morate poskusiti doma pripravljena čokoladica bounty (brez dodanega sladkorja in brez peke) 

Zapomnite si: samo realistični cilji pomenijo zagotovljen uspeh!

Preberite še:

Priporočamo tudi: Je obrok pred spanjem dobra ali slaba odločitev, če želite izgubiti kilograme?