3 načini, kako ohranjati motivacijo takrat, ko se vam ne ljubi telovaditi

3 načini, kako ohranjati motivacijo takrat, ko se vam ne ljubi telovaditi (foto: Profimedia) Profimedia
30. 5. 2022

Včasih pride dan, ko se nam ne ljubi telovaditi, čeprav bi nam to izjemno koristilo. Preverite, kako ohranjati motivacijo v takih dneh.

Razumite svojo utrujenost

Če ste utrujeni, analizirajte, ali gre za fizično ali mentalno utrujenost. Če vaše pomanjkanje energije ni posledica pomanjkanja spanja, neustrezne prehrane, bolezni ali fizičnega napora, ste morda psihično izčrpani. Ravno v tem primeru vam lahko pomaga gibanje, a bodite pozorni, da izberete aktivnost, v kateri resnično uživate in se sprostite.

Namesto na cilje se osredotočite na grajenje navad

Namesto, da se osredotočite na svojo težo, izgubljene centimetre ali stopnjo telesne pripravljenosti, se osredotočite na razvijanje navad. Ne glede na to, kakšen cilj si zadate, je vzpostavljanje navad ključno za dolgoročni uspeh. Na začetku lahko samo vadbo vpeljete v svoj vsakdan, vaše kasnejše navade pa se lahko nanašajo tudi na zadostno količino spanja, ustrezno prehrano, zadostno količino popite tekočine... Ko vzpostavite določene navade, lahko dosežete kateri koli cilj, ki si ga zastavite.

Preizkušajte različne aktivnosti

Če nimate volje za telovadbo, je možno tudi, da ste se svoje aktivnosti enostavno naveličali. Da bi gibanje bilo vedno zabavno, preizkušajte čim več različnih aktivnosti. Se vam danes ne ljubi v fitnes? Skočite na kolo. Si želite česa bolj umirjenega? Preizkusite jogo. Imate danes še posebej veliko energije? Lotite se bolj intenzivne vadbe. Nikjer ne piše, da vam mora vsak dan ustrezati enaka vadba. Upoštevajte svoje trenutno stanje in se temu prilagajajte.