5 minutne navade, ki vam bodo zjutraj dale veliko energije

5 minutne navade, ki vam bodo zjutraj dale veliko energije (foto: Profimedia) Profimedia
18. 12. 2017

Če menite, da so jutra najbolj stresen del dneva, bodo naslednje navade pravšnje za vas. Dale vam bodo energijo in zagon za pravilen začetek.

Kozarec vode

Pred katerim koli opravilom si privoščite kozarec vode, ki mu lahko dodate limono. Napitek pogrejete ali ga spijete kot hladno limonado. Prebudili boste prebavni sistem in preprečili napihnjenost. Vsekakor naj pride na vrsto pred skodelico dišeče kave.

Telefon pustite za konec

Zjutraj so misli najbolj sveže, zato postorite prej vse jutranje opravke in telefon uporabite šele preden se odpravite skozi vrata. Preglejte, kaj vas čaka in v miru premislite o vprašanjih, ki vam ne dajo miru. Vse moteče dejavnike kot je elektronska pošta pustite ob strani. Jutro naj bo nekaj tihih trenutkov, ki jih namenite samo sebi.

Vzpostavite rutino

Trudite se, da boste stvari vedno počeli v enakem vrstnem redu in jih ne izpuščali. Rutino prilagodite glede na svoje potrebe, vendar ne pozabite vključiti pomembnih stvari kot so obilen zajtrk, nekaj vaj za raztezanje, pregledovanje dnevnega urnika …. Tako bodo vaša jutra kmalu postala bolj organizirana in dobre navade boste izvajali avtomatsko.

Pretegnite mišice

Ko zjutraj vstanete iz postelje, se velikokrat avtomatsko pretegnete. To ni le odziv telesa na utrujenost in želja po vrnitvi pod odejo, ampak se za tem skriva nekaj več. Z raztezanjem pospešite krvni obtok, ki ogreje mišice in jih pripravi za nov dan. Vzemite si nekaj trenutkov za kratke jutranje vaje. Še posebej za položaje iz joge ali pilatesa.

Ne izpustite zajtrka

Za nobeno ceno se od doma ne odpravite s praznim želodcem. V tem primeru boste delo opravili slabše, saj ne boste imeli dovolj energije, poleg tega vam bo misli motila lakota. Če veste, da ne boste imeli dovolj časa, se skušajte zbuditi nekaj trenutkov prej, ali si zvečer pripravite zajtrk za na pot. Že po nekaj dneh boste opazili pozitivne spremembe.

Nastavite en alarm

Če ste eden izmed tistih, ki radi nastavijo več alarmov in si privoščijo dremež, tu tiči razlog, da so vaša jutra meglena in brez energije. Vstanite  že ob prvem alarmu, čeprav se v tistem trenutku zdi težko ali nemogoče. Nič dobrega ne boste naredili, če se boste prebujali in ponovno zaspali, saj vam bo pobralo še več energije.

Tudi vikendi štejejo

Čeprav je misel na spanje do kosila mamljiva, se zbudite ob zgledni uri in izkoristite proste dni. Tako ne boste porušili ritma spanja in se tudi v ponedeljek počutili odlično. Ostalo vam bo tudi več časa za aktivnosti, ki vas veselijo. Ohranite rutino in pripravite še posebej dober zajtrk, posvetite več časa štirinožnemu prijatelju in se odpravite v naravo. Odklopite se od vsakdanjega življenja in zberite energijo za nov teden.

Preberite tudi: