5 načinov, kako blagodejno hišni ljubljenčki vplivajo na vaše zdravje

26. 2. 2023
Deli
5 načinov, kako blagodejno hišni ljubljenčki vplivajo na vaše zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Imate hišnega ljubljenčka? Potem veste, da si življenja brez njega ne predstavljate. A ni tu le, da vam polepša dan, pač pa tudi dobro vpliva na zdravje. 

Čeprav so posebej priljubljeni mački in psi, imamo dandanes vse vrste domačih živali. Ste lastniki kakšne? Imamo kar nekaj razlogov, zakaj je dobro, da čim več časa preživite v njeni družbi. 

Močno objemite svojo domačo žival, saj ...

Imate manj stresa in več samozavesti

Ste že opazili, da vaš ljubljenček ve, kdaj ste pod stresom? Tako je, pride do vas in vam daje občutek pripadnosti in pripomore k samozavesti. Zgovoren je podatek, da v nekaterih državah za zdravljenje posttravmatske motnje pri vojakih uporabljajo pse. 

Lastniki hišnih ljubljenčkov se bolje prilagajajo stresnim situacijam. 

Skrbite za zdravje srca

Znano je, da življenje s psi in mačkami lahko pomaga zmanjševati tveganje za bolezni srca in ožilja. Vaš kosmatinec lahko pomaga znižati ravni holesterola in trigliceridov. Če imate ob sebi psa ali mačko, vsekakor skrbite za srce. Kosmatinci naj bi celo pomagali srčnim bolnikom preživeti infarkt. 

Ste lahko odpornejši na alergije

Če ste alergični na psa, mačko, živalsko dlako ali kaj drugega, živali pač ne bodo naredile čudeža in pregnale vaše alergije. Vendar so tisti, ki so od zgodnjega otroštva v stiku z živalmi, kasneje v življenju odpornejši na alergije. Vaši otroci imajo torej odlične možnosti, če je v vašem gospodinjstvu maček ali pes. 

Ste družabnejši

To velja predvsem za lastnike živali, ki jih peljejo na sprehod ali obiskujejo kakšna srečanja. Vaš ljubljenček srkbi, da navežete stik s podobno mislečimi. To še ni vse, hišni ljubljenček skrbi za trdnejše vezi s prijatelji, družino, partnerjem ... Zato ste srečnejši, kar je ponovno dobro za zdravje. 

Se zaradi nje več gibate

Zanimivo je, da se lastniki psov več gibljejo, so v boljši fizični pripravljenosti in se redkeje zredijo kot tisti, ki nimajo psa. Še bolje skrbite za svojo kondicijo, če imate psa, ki potrebuje veliko rekreacije. Lahko ga vzamete v hribe, z njim kolesarite, rolate, tečete ...

Vaš ljubljenček bo poskrbel, da se boste rekreirali tudi, ko niste na fitnesu. 

Poslušajte tudi, kaj slovenska strokovnjakinja pravi o preobremenjenosti otrok: