Tako pogosto bi morali prati rjuhe, da se znebite klic

31. 1. 2023
Deli
Tako pogosto bi morali prati rjuhe, da se znebite klic (foto: Profimedia)
Profimedia

Raziskava je pokazala, da eden od desetih posteljnino opere enkrat na mesec, na dva meseca pa eden od 40. Kako pogosto bi jo v resnici morali prati? To pravijo strokovnjaki!

Večina ljudi bi morala rjuhe prati vsaj enkrat na teden, nekateri celo večkrat – če imajo hišne ljubljenčke, alergije in/ali astmo. Posamezniki, ki trpijo za alergijami, senenim nahodom ali so prehlajeni, pa bi še posebej pogosto morali menjati prevleke za blazine, pravijo strokovnjaki.

Zlasti v zimskih mesecih je pomembno, da poskrbite za čisto posteljnino, opozarjajo, saj so v hladnejših mesecih pogostejši prehladi in druga obolenja in klice se zlahka širijo. 

Preverite še: S tem 'naravnim razkužilom' boste enostavno odstranili plesen iz pralnega stroja – in stane le nekaj centov!

Med spanjem širimo klice, ki se nahajajo v naši slini in na naši koži, ne da bi se sploh zavedali. Zaradi tega si telo težje opomore, klice pa se lahko hitro prenesejo na kogarkoli, ki spi v isti postelji. 

Strokovnjaki celo pravijo, da bi morali posamezniki, ki zbolijo za prehladom ali gripo denimo, posteljnino menjati vsakih 72 ur. 

Več: Kako pogosto bi morali menjati posteljnino?

Vas zanima, kaj se zgodi, če vsak dan skočite med rjuhe? Preberite:
To se zgodi z vašim telesom, če vsak dan seksate

 

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren