Ste vedeli, da lahko izboljšate svoj odziv na stres? Povemo vam, kako

Ste vedeli, da lahko izboljšate svoj odziv na stres? Povemo vam, kako (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2023

Če ste pod stresom, niti ne rabimo spraševati, saj je neizogibno, da se vsak dan vsaj v določeni meri srečate z njim. Zato raje izpopolnite svoj odziv na stres. 

Stres je neizogiben, in če se nanj ne odzovete učinkovito, boste slej ko prej pregoreli. Seveda lahko najdete načine sproščanja, kar je zelo priporočljivo in lahko omejite stres tako, da izključite vse odvečne dejavnike, ki vam ga povzročajo. 

Vendar morate "natrenirati" svoj odziv in telo za situacije, ko bo stres neizogiben. 

Kako to storite? 

Najprej ugotovite, kako se trenutno odzovete

Vsi se na stres odzovemo različno, zato ne morete vprašati prijatelja, kako se on odziva na stres in tega pripisati tudi sebi. Spremljati morate odzive svojega telesa. Znaki so lahko fizični, npr. glavobol, bolečine v trebuhu, težave s prebavo, ali mentalni, npr. postanete anksiozni, vas je stalno strah, ne morete zaspati zaradi razburkanih misli ...

Šele ko boste ugotovili, kako se odzovete na stres, boste lahko začeli ukrepati. 

Ko boste v stresni situaciji, se najprej ustavite

Telo ob stresu preklopi v "beži ali bori se" odziv, zato je pomembno, da se najprej umirite, saj v resnici večina stresnih situacij ne ogroža vašega življenja. Sposobnost umirjanja lahko prekine ali vsaj umiri vse, kar se začne dogajati v telesu (hitrejši utrip, višji pritisk, sproščanje stresnih hormonov) in vas spravi nazaj v "normalno" stanje, v katerem lažje ukrepate in sprejemate odločitve.

Nekaterim pomaga, da se osredotočijo na okolico in npr. preštejejo vse knjige, opazijo položaj pohištva, se zastrmijo v rožo, prisluhnejo zvokom ... Naredite nekaj, kar vas bo vrnilo v sedanji trenutek.  

Dihajte

Ja, to ste slišali že velikokrat, vendar deluje. Preizkusite. 

Globok vdih in izdih je prva učinkovita stvar, ki jo lahko naredite, da se umirite. Umirjeno dihanje sporoči živčnemu sistemu, da lahko omili odziv na situacijo, zato se boste počasi sprostili

Ostanite objektivni

To je verjetno ena od težjih stvari, ki jih lahko naredite, ko ste v stresu. Vendar vam bo zelo pomagala, zato jo skušajte natrenirati. 

Ko pride do stresne situacije, se skušajte namesto na čustva osredotočiti na iskanje rešitve in ukrepanje, da situacijo nekako popravite ali razrešite. Tako ne boste paničarili in vaš odziv bo premišljen. 

Ko je vsega konec, si vzemite čas za predelavo čustev in razmislek. Vseeno ne dovolite, da se čustva naberejo v vas. 

Nazadnje usmerite misli na nekaj pozitivnega

Ko predelate svoja čustva, ne dovolite, da bi se ujeli v negativnosti, ali da bi vas stres porinil v začaran krog melahnolije. Pomislite na kaj lepega. Lahko načrtujete teden in na urnik vpišete vse dogodke, ki se jih veselite (srečanja s prijatelji, aktivnosti, hobiji ...). Ali poslušajte svoje najljubše pesmi in zaplešite. Gibanje dokazano sproži proizvajanje hormonov sreče, kar vpliva na razpoloženje. 

Sami boste najbolje vedeli, kaj vas spravi v dobro voljo.