5 napak, ki jih naredite zjutraj (in kaj bi morali narediti namesto tega)

5 napak, ki jih naredite zjutraj (in kaj bi morali narediti namesto tega) (foto: profimedia) profimedia
5. 5. 2018

Jutro je za marsikoga stresen del dneva, še posebej, če nimate jutranje rutine. Preverite najpogostejše napake, ki jih naredimo, ko vstanemo in predloge, s katerimi boste prihranili čas.

Kako izgleda vaše jutro? Če tekate naokoli, se pripravljate in hkrati ugotavljate, česa ne smete pozabiti, verjetno delate katero izmed teh napak:

Ne pripravite stvari že večer prej in ne uporabljate rokovnika. Če vsaj približno že zvečer razmislite, kaj boste potrebovali naslednji dan, boste zjutraj brez težav pripravili vse potrebno. V nasprotnem primeru boste verjetno pozabili najnujnejše in za seboj pustili razmetano zmedo. Enako velja za naloge, ki jih morate opraviti. Rokovnik vam olajša delo in vam pove, kdaj boste domov prišli bolj pozno in kdaj vas čaka tisti pomemben sestanek. Z njim boste pripravljeni na dan.

Pritiskate gumb za dremež. S tem ko znova in znova ignorirate budilko ter si zagotovite dodatnih 15 minut spanja, ne naredite nič dobrega. Možgani nimajo dovolj časa, da bi vstopili v fazo trdnega spanca, zato ne boste nič bolj spočiti, kot če bi vstali ob prvem pisku. Učinek bo prav nasproten - iz postelje se boste spravili težje kot sicer.

Ne začnete se pripravljati že zvečer. Tu mislimo na spalno rutino, katere vam zagotovo primanjkuje, če se vsako jutro zbudite zaspani in lahko odprete oči šele po drugi ali tretji skodelici kave. Če se želite zbuditi naspani in dan začeti s pozitivno energijo, morate telesu zagotoviti dovolj počitka. Skušajte se odpraviti v posteljo ob približno isti uri, tudi čez vikend. Ko se boste privadili ritma, boste čutili utrujenost, ko se bo približeval čas za spanje.

Vaš zajtrk je skodelica kave in grižljaj sadja (ali česa drugega). Čeprav kava daje začasen občutek sitosti, vam ne bo dala energije, da bi lahko pravilno začeli dan. Slej ko prej boste potrebovali nekaj večjega. Za zajtrk se je vredno zbuditi nekaj minut prej in pripraviti velik obrok, ki ga v večji meri sestavljajo beljakovine in vlaknine.

Čas zapravljate na telefonu. Vedno lovite zadnje minute, ker morate najprej pregledati vse, kar je novega v spletu od prejšnjega dneva. Prav zato je uporaba elektronskih naprav odsvetovana v jutranjih urah. Pustite jih za kasneje, na primer na poti v službo, če se peljete z avtobusom. Že samo s tem majhnim dejanjem boste privarčevali kar nekaj časa.

zajtrk

Namesto teh napak posvojite navade, s katerimi bo vaše jutro bolj organizirano:

Raztezajte se. Za začetek bo dovolj že, če sedite v postelji in se pretegnete. Ko se navadite na to, naredite nekaj razteznih vaj, ki vam ne bodo vzele veliko časa: pozdrav soncu (za ljubitelje joge), izpadni korak,  predklon, kroženje z boki, kroženje z rokami, vaje za noge, pol minutni plank.

Medtem ko pripravljate vodo z limono, razmislite in si postavite nekaj ciljev, ki jih želite danes doseči. Ampak se omejite na tri.  Ti so lahko čisto preprosti, na primer da si boste vzeli prosti čas za hobi ali delo pustili v službi.

Pravilno vstanite iz postelje. Ne povzročajte si bolečin v hrbtenici in vstanite takole: prevalite se na bok in se počasi dvignite v sedeč položaj, pri čemer zravnate hrbet.

Postavite si pravilo, da vsaj prvih 15 minut v roke ne boste vzeli telefona. Če boste zdržali toliko časa, obstaja večja verjetnost, da boste najprej naredili pomembnejše opravke in šele nato preverili elektronsko pošto ter družbena omrežja.

Odprite rokovnik in preverite, katere zadolžitve vas čakajo danes. Se morate na katero posebej pripraviti? Razporedite jih po vrstnem redu glede na pomembnost in določite, s katerimi se boste začeli ukvarjati takoj.

Prvi obrok dneva načrtujte že prej, saj vam tako zjutraj ne bo potrebno veliko razmišljati. Zagotovo vključite veliko sadja in vlaknin, ki vas bodo nasitile do kosila ter pregnale željo po nezdravih prigrizkih. Izogibajte se sladkorjem, saj po takšni hrani hitro občutite lakoto in si želite še več.

Če si radi privoščite skodelico kave, pa jo lahko popestrite tako:
  • dodajte kanček cimeta, ki bo poskrbel za zdravo srce in uravnal sladkor v krvi
  • ljubitelji čokolade primešajte žličko nesladkanega kakava, ki ima protivnetne in antioksidantne lastnosti
  • če imate radi sladko kavo, umetno smetano in sladila zamenjajte za žličko kokosovega olja
  • v dnevih, ko zaradi izjem ne morete pojesti zajtrka, v termo steklenico zlijte kavo in dodajte ovsene kosmiče. Kosmiči so polni vlaknin, kava pa vas bo dokončno prebudila.
  • kadar ne najdete omenjenih sestavin ali vam enostavno niso všeč, dodajte malce mleka in uživajte v skodelici sveže kave.

Preberite tudi: