5 ogljikovih hidratov, ki vam lahko pomagajo pri izgubi telesne teže

5 ogljikovih hidratov, ki vam lahko pomagajo pri izgubi telesne teže (foto: Profimedia) Profimedia
11. 8. 2022

Si tudi vi želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov? Preverite, kateri ogljikovi hidrati vam pri tem lahko pomagajo.

Čeprav v družbi že leta krožijo govorice, da ogljikovi hidrati "redijo", temu ni nujno tako. Ogljikovi hidrati so hranila, ki jih telo nujno potrebuje za delovanje. Nobene potrebe torej ni, da bi se ogljikovim hidratom izogibali ali jih popolnoma izločili iz naše prehrane.

Ne samo, da ogljikovi hidrati ne "redijo" nič več, kakor ostala hrana; nekateri so izjemno koristni pri hujšanju. Med njimi so predvsem zelenjava, sadje, stročnice, gomoljnice, psevdoceličnine (kvinoja, ajda) in drugi polnovredni izdelki.

Preverite, katere ogljikove hidrate si lahko privoščite brez slabe vesti!

Buča

Izjemno vsestransko živilo, ki ga lahko uporabite v prilogah, solatah, prigrizkih, predjedeh, glavnih jedeh in sladicah. Buča ima precej nizko kalorično vrednost, obenem pa ima precej vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prebavo in povzročajo daljši občutek sitosti, s čimer lahko preprečite tudi prekomerni vnos hrane.

Jagodičevje

Le kdo ne obožuje jagod, borovnic, malin ter drugih dobrot? Jagodičevje je bogato z antioksidanti, prav tako pa to sadje štejemo med manj kalorično. Zaradi velike vsebnosti vitaminov jagodičevje krepi tudi imunski sistem in lahko celo deluje protivnetno.

Ajda

Ajda je pravo superživilo! Ima nekoliko več beljakovin kakor riž in testenine, poleg tega pa ne vsebuje glutena in je tako primerna tudi za ljudi, ki ne smejo uživati glutena. Danes si za kosilo torej privoščite ajdovo kašo, med peko pa uporabite ajdovo moko.

Oves

Tudi vi nimate idej, kaj bi si pripravili za zajtrk? Privoščite si ovsene kosmiče! Ker imajo veliko vlaknin, ohranjajo občutek sitosti in tako preprečujejo pretirano uživanje hrane. Med pripravo bodite pozorni, da izberete ovsene kosmiče brez dodanih sladkorjev, za dodaten okus pa kosmičem primešajte še nekaj sadja ali oreščkov.

Sladki krompir

Tudi vi obožujete sladki krompir? Dobra novica: to živilo vam lahko pomaga pri hujšanju! Sladki krompir pripomore k hitrejši presnovi, njegova kalorična vrednost pa ni previsoka. Bodite le pozorni, da med pripravo ne pretiravate s količino maščobe.

Odkrijte še več živil na elle.si