Spoznajte dieto, na katero prisegajo ženske po 50. letu

Spoznajte dieto, na katero prisegajo ženske po 50. letu (foto: Profimedia) Profimedia
10. 8. 2022

Kretska dieta je postala pravi hit - še posebej pri ženskah po 50. letu.

Imate tudi vi občutek, da je z leti vse večji izziv hujšati oziroma vzdrževati telesno težo?

Gre za precej običajen pojav; z leti se v telesu pričnejo dogajati procesi, ko telo izgublja mišice in prične kopičiti maščobo. V primeru žensk po 50. letu je potrebno upoštevati tudi menopavzo, ki ima svoj vpliv na pridobivanje telesne teže.

Kljub temu, da je zaradi številnih dejavnikov težje shujšati, pa stroka odsvetuje stroge diete, saj te lahko privedejo do pomanjkanja hranil in resno ogrozijo zdravje. Telo je treba podpirati in mu zagotoviti vse, kar potrebuje.

Spoznajte kretsko dieto

Pri prehrani je najbolje, da se ne odrekate, temveč se odločite za zdravo in uravnoteženo prehrano. Med slednje prištevamo tudi kretsko dieto, različico sredozemske diete, na katero še posebej prisegajo ženske po 50. letu starosti.

Ne samo kot pomoč pri hujšanju; dieta naj bi koristila tudi pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, presnovnih bolezni ter celo nekaterih vrst raka.

Kako je dieta sestavljena?

Rdeča nit kretske diete je uravnotežena, polnovredna prehrana, ki daje prednost zdravim, sezonskim in nepredelanim živilom.

Obroki so sestavljeni iz:

  • Surove in kuhane zelenjave;
  • Polnozrnatih žit;
  • Nemastnih mlečnih izdelkov;
  • Jajc;
  • Rib.

Ob tem pa se izogibamo pretirano predelanim ter sladkim živilom.

Kretska dieta vsebuje predvsem veliko rastlinske prehrane; veliko zelenjave, žitaric in začimb. Ta živila pa spremljajo še ribe, mlečni izdelki (idealno je, če so iz kozjega ali ovčjega mleka) ter belo meso v zmernih količinah. Od maščob se največ uporablja oljčno olje, od pijače pa je v manjših količinah dovoljeno tudi rdeče vino.