5 stvari, ki bi se jih morali v tem letu izogibati

5 stvari, ki bi se jih morali v tem letu izogibati (foto: profimedia) profimedia
21. 1. 2019

V novem letu si zagotovo ne obljubite naslednjega.

Dieta, pri kateri stradate ali se odrečete skoraj vsemu

Zdrave diete predvidevajo redne obroke, ki jih pripravite doma, verjetno z bolj zdravimi živili, kot ste jih bili do sedaj vajeni. Dobro je, da vključite tudi dan, ko se lahko v zdravi meri prekršite in si privoščite kakšen piškot ali kos torte, ki se ji ne morete upreti.

Če vaš program hujšanja vključuje stradanje in zelo majne količine hrane, vam bo morda pomagal shujšati, kilograme pa boste hitro pridobili nazaj. Poleg tega pri vadbi ne boste morali dati vsega od sebe, saj telo potrebuje “gorivo”, s katerim lahko dobro deluje. Utrujenost se bo pokazala tudi čez dan, ko boste segli že po tretji ali četrti skodelici kave. Raje se držite izraza “zamenjava ali spreminjanje prehranjevanja” in to storite tako, da boste lahko obdržali navade tudi, ko dosežete željeno težo.

Primerjava realnega življenja z družbenimi omrežji

Vsaj delno je to počel že skoraj vsak izmed nas, čeprav je primerjava z družbenimi omrežji povsem nemogoča. Tudi ljudje, ki vsak dan objavijo fotografije iz telovadnice, zdrave prehrane ali so na njih odlično razpoloženi, imajo slab dan. Občasno se prekršijo pri prehrani in zagotovo so izpustili kakšen trening. Vendar tega ne veste in se obremenjujete s svojim ne tako popolnim življenjem. Prenehajte se spraševati, kako jim uspeva in zakaj tudi sami ne morete postati tako dobri, ker veste, da po nekaj fotografijah tega ne morete presojati. Raje se posvetite sebi in poslušajte svoje telo.

Izvajate vadbo, ki jo sovražite

Spet se odpravljate na tek, čeprav je to nekaj najhujšega, kar se vam zgodi v celem tednu. Zakaj bi torej še vztrajali? Ne pravimo, da morate že po prvih nekaj urah vreči puško v koruzo, vendar ne boste naredili nič dobrega, če boste ponavljali nekaj, kar vam ni všeč.

Namesto tega izberite drugo kardio vadbo, s katero boste dosegli podoben učinek kot s tekom. Tako bo šport postal sprostitev in ne obveza, oziroma nadležen opravek. Manj verjetno boste iskali izgovore, zakaj se ne bi odpravili na trening.

Jeste zdravo prehrano, ki vam ne diši

Na srečo lahko izbiramo med raznoliko zdravo prehrano, zato boste zagotovo našli živila, ki vam odgovarjajo in jih pojeste z veseljem. Ne kuhajte več brokolijeve juhe, če jo le stežka spravite po grlu. In ne kupujte avokada, čeprav vam ni všeč, ampak je popularen na družbenih omrežjih. Zdravo je lahko dobro, če se potrudite najti recepte, ki vam bodo ustrezali. Zato preizkušajte nove okuse in si vedno vzemite dovolj časa za obrok, da boste v njem lahko resnično uživali.

Silite se k jutranji vadbi

Vaš prijatelj je strasten jutranji telovadec in vsak dan komaj čaka, da lahko vstane iz postelje in si natakne športne čevlje. Želite deliti njegovo veselje do športa, zato poskusite tudi sami. Pa ni niti približno tako lepo, kot je opisal. Nikakor se ne morete spraviti iz postelje, ko pa to že naredite, se komaj premikate, kaj šele, da bi telovadili.

Se najdete v opisu? Potem se nehajte siliti v jutranjo vadbo, saj vam očitno takšen ritem ne ustreza. Še naprej jo opravljajte popoldne ali zvečer, tako kot ste to počeli do sedaj. Ko gre za šport, morate najprej poslušati sebe in izbrati aktivnosti, ob katerih se boste počutili dobro. Tudi če to pomeni, da bodo drugačne kot prijateljeve.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri