5 trikov, ki lahko olajšajo življenje z anksioznostjo

5 trikov, ki lahko olajšajo življenje z anksioznostjo (foto: profimedia) profimedia
28. 4. 2019

Posameznike, ki trpijo za anksioznostjo, lahko hitro dojamemo kot lenuhe ali tiste, ki se stalno pritožujejo in si izmišljujejo težave. Vendar je anksioznost resen problem, o katerem ne moremo soditi, če motnje ne poznamo. Tu je nekaj trikov, ki lahko olajšajo anksioznost.

Življenje z anksioznostjo vsak dan prinese veliko izzivov, zato se je o motnji dobro podučiti in se pogovoriti s strokovnjakom. Ukrepate pa lahko tudi sami. Preizkusite nekaj načinov, ki vam morda vsaj za nekaj trenutkov olajšajo situacijo.

1. Omejite uporabo družbenih omrežij

Ko se prebijate skozi galerije slik, ki prikazujejo srečne ljudi in njihova popolna življenja, se težko uprete primerjanju z drugimi. Zakaj nekaterim vedno uspe zdravo jesti in se nikoli ne prekršijo? Kje najdejo čas, da se vsak dan odpravijo v telovadnico in kako so lahko vedno srečni? V resnici ni vedno tako, kar zagotovo veste, a v tistem trenutku ne morete preklopiti nazaj na “resničnost”.

Zato se osredotočite nase in na svoja dejanja. Z doseganjem ciljev osrečite sebe in v prvi vrsti poskrbite za lastno zadovoljstvo. Družbena omrežja preverite le tu in tam, in če vas začne popadati anksioznost, jih takoj izklopite.

2. Pomembno je, s kom se družite

Ker se spopadate z anksioznostjo, še težje doživljate situacije, ko vas nekdo obda z negativno energijo. Zato previdno izberite prijatelje, ki jim boste posvetili svoj čas. Izogibajte se pretirano tekmovalnim ljudem, saj vas bodo neprestano spravljali v stres. Pa tistim, ki vidijo le slabo in ne premorejo niti kanček optimizma. In tem, ki jih ne zanima, kako se počutite in veliko opravljajo.

Spremljajte, kako se počutite ob določenih osebah in presodite, ali se boste z njimi trudili ohranjati odnos.

3. Obdajte se s pozitivnimi mislimi

Samo vi veste, kako težko je v kriznih trenutkih, ko nastopi anksioznost. Takrat potrebujete nekaj, česar se lahko oprimete in s čimer se boste lahko ponovno zbrali in osredotočili na tisto, kar je zares pomembno. To lahko dosežete s pozitivnimi mislimi, ki si jih boste ponavljali z dneva v dan. Če želite, jih lahko prilepite tudi na mesta, kjer preživite največ časa, na primer v pisarno.

Tu je nekaj idej:

Ladja, privezana v pristanišču, je varna. Vendar ladje niso narejene za to. (John A. Shedd)

Ste čudoviti, edinstveni in neprimerljivi.

Močnejši ste, kot si mislite. Ne dovolite življenju, da zmaga tako zlahka.

Vse je mogoče, če ste dovolj potrpežljivi. (J. K. Rowling)

Tako kot ne pozabite zalivati rastlin, ne pozabite skrbeti zase.

Verjemite vase, verjeli ste že v bolj nore stvari.

4. Ste že poskusili z jogo?

Ali s katerokoli drugo športno aktivnostjo. Šport ima veliko pozitivnih posledic na um in telo, med drugim pomaga sprostiti preobremenjene misli ter ne dovoli, da se hkrati osredotočite na kaj drugega. To je natanko tisto, kar potrebujete.

Izberite svojo priljubljeno aktivnost in si zanjo vzemite čas vsaj dvakrat tedensko. Na začetku boste morda morali eksperimentirati z različnimi športi, a se ne vdajte, dokler ne najdete nečesa, v čemer boste uživali. To pomeni tudi, da se boste k vadbi radi vračali in zato živeli bolj zdravo.

5. Prepoznajte sprožilce

Saj veste, o čem govorimo. Določene stvari, situacije, morda celo osebe, v vas sprožijo anksioznost. Če se z njo soočate dlje časa, ste že ugotovili, kaj v vas sproži nelagodje. Temu se skušajte izogniti v velikem loku ali vsaj omejiti težavo. Če ste na primer preobremenjeni z odločanjem o veliko stvareh, napišite seznam živil, ki jih potrebujete in se v trgovini osredotočite le nanje. To vam prihrani veliko odločanja. Zagotovo lahko najdete tudi druge načine, kako olajšati najbolj stresne trenutke.