6 kradljivcev energije

20. 2. 2014

Vas spremljajo občutek utrujenosti, zaspanost, glavoboli, vrtoglavica, lenoba ...  Predstavljamo nekaj največjih kradljivcev energije.

1. Pomanjkanje spanja

O ja, še enkrat bomo ponovili, redno spanje je izrednega pomena, da smo ves dan čili in polni energije, pa še pomladi nas. Pojdite v posteljo vsak dan ob približno isto uri, boste videli, kako spočiti se boste počutili že v tednu dni.

2. Slaba volja

Če vas pesimistični naslovi v časopisih spravljajo v slabo voljo, jih ne berite. Pesimizem vam samo krade energijo in vam jemlje voljo do novih idej in pustolovščin. Okej, dobro se razburite nad politiki in finančniki, nato pa zamahnite z roko in si recite, da vam že ne bodo grenili življenja in načenjali zdravja. Jap, dobra volja je najboljša, pa če se sliši še tako osladno.

3. Igrajte se

Svoje življenje ste posvetili karieri. A če boste ves svoj čas posvečali le službi in pozabili nase, ne boste imeli ničesar, kar bi vas napolnilo z energijo. Kdaj ste se nazadnje nasmejali do solz? Ali tekli po dežju samo zato, ker je to pač zabavno? Kdaj ste nazadnje plesali po svoji sobi, noro poskakovali in peli, čeprav se morda ne ponašate z najboljšim posluhom? Igra ni le za otroke, je sestavni del našega življenja.

Pozabite za trenutek na resnost, na svoja leta in zganjajte norčije. Kaj je tisto, v čemer tako uživate, da pozabite na čas?

4. Žeja

Ljudje smo izgubili naravni občutek za žejo, zato ga moramo nadomestiti z načrtnim pitjem vode. Voda je potrebna tudi za pravilno presnavljanje; pri tem pa velja osnovno pravilo, da je za vsakih tisoč kalorij treba popiti liter vode. Žejen človek ne more dobro delati in misliti.

5. Zaprti prostori

Tudi če je grdo vreme, pojdite na zrak. Če se vam ne ljubi teči, pojdite na sprehod, dihajte, nabirajte energijo. Če je sončno, se soncu nastavljajte vsaj 15 minut. Počutili se boste kot prerojeni.

6. Mastne jedi

Mastne jedi povzročajo utrujenost, zato jih ne jejte v velikih količinah. Privoščite si veliko zelenjavnih juhic, uporabljajte začimbe, kot sta ingver in kajenski poper, ki vam bosta pognala kri po žilah.

7. Sladkor

Rafinirani sladkor je naš 'zlobni prijatelj'. Ko ga zaužijemo, povzroči pravi izbruh energije, a kmalu za tem smo zopet na tleh. Izogibajte se sladkorju. Tistemu v krofih, piškotih, torticah, in tistemu v solatnih prelivih, prelivih za testenine in v omakah.

8. Migajte

Ne le svež zrak tudi miganje je zelo pomembno za našo dobro voljo in energije. Vsaj trikrat na teden si omislite rekreacijo, plešite ob dobri glasbi ali plavajte v bližnjem bazenu, samo nikar vse dni ne posedajte pred računalnikom in televizijo.

9. V napačni družbi

So ljudje, ki lahko iz vas poberejo še zadnji kanček energije, ki vam je ostal ob koncu dneva. V sebi nosijo negativno energijo, počutijo se zavrnjene, so zelo dramatični in črngledi, vam ne pustijo do besede, vse se vrti okoli njih in po srečanju z njimi ste navadno popolnoma izčrpani in utrujeni.

Prijateljstvo ni le enostransko, zato dobro premislite, kdaj boste spustili tekšne ljudi v svoje življenje in postavite meje. Čeprav je težko in je to morda oseba, ki jo imate pravzaprav radi. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri