9 značilnosti, ki so skupne resnično srečnim ljudem

9 značilnosti, ki so skupne resnično srečnim ljudem (foto: Profimedia) Profimedia
16. 1. 2022

Seznam lastnosti, ki jih boste opazili pri srečnih ljudeh. Nekaj, iz česar se lahko vsi veliko naučimo in zrastemo.

Je sreča odvisna od zunanjih dogodkov … Ali je nekaj, kar najdemo znotraj sebe? So sreča ljubeč partner, dobro plačana služba in neskončna potovanja? Drži, vse to so lahko sredstva za dosego občutka sreče. Kaj pa tista prava sreča ... Ki traja.

No, naslednje lastnosti nimajo nič skupnega z materialnim svetom, ampak bolj predstavljajo spremembe, ki jih lahko pri sebi naredimo vsi – premik zavesti.

To seveda ni edini ključ do sreče – le nekaj značilnosti, ki jih je mogoče opaziti pri resnično srečnih ljudeh (ne pri tistih, ki tako delujejo le navzven). Prav tako to ne pomeni, da srečni ljudje v svojem življenju nikoli ne doživljajo trenutkov žalosti.

1. Ponosni so na to, kaj so dosegli in postali

Morda zveni precej egoistično, vendar to v resnici pomeni le, da se v svojih čevljih počutijo udobno.

Sprejemajo se prav takšne, kot so, ohranjajo svoje pristne značajske lastnosti, ne glede na to, ali za to prejemajo potrditve ali ne, in sprejmejo izkušnje, ne zmenijo se, ali drugi to opredeljujejo kot slabosti ali pomanjkljivosti.

2. Na odnose gledajo kot na razširitev človeške izkušnje

Odnosi, pa naj gre za prijateljske, družinske ali romantične, so zagotovo eden pomembnejših delov človeške izkušnje. Vendar nas preveč dopušča, da njihova prisotnost ali odsotnost, še bolj pa vrednost, ki jo pripisujemo tem odnosom, narekuje našo srečo.

Resnično srečni ljudje najdejo popolno zadovoljstvo v sebi, na odnose pa gledajo kot na razširitev njihovega že izpopolnjenega jaza.

Pogosto se ravno takrat, ko ne pričakujemo, da bodo drugi zapolnili določeno praznino ali da se bomo zaradi njih počutili drugače, oblikujejo najbolj pristni in dragoceni odnosi.

3. Odprti so za spremembe

Učimo se vse življenje in srečni ljudje se tega zelo dobro zavedajo. Zato so vedno odprti za spremembe.

Poslušajo in sprejemajo predloge, spoštujejo in upoštevajo vsa mnenja in kritiko jemljejo konstruktivno, raje kot žalitev.

4. Proslavljajo uspehe drugih

Vsi smo sposobni doseči karkoli v življenju in le mi smo tisti, ki bomo v sebi našli zagon, da bomo to storili. Nihče drug ne bo ničesar storil namesto nas.

Srečni ljudje raje, kot da le opazujejo in se primerjajo s tistimi, ki so kaj dosegli, skupaj z njimi proslavljajo njihove uspehe in jih uporabijo kot motivacijo za doseganje novih ciljev.

5. Ne dovolijo si ostati ujeti v vlogi žrtve

Vsi smo že bili kdaj žrtev … zafrkavanj, nepravilnosti, zarot, morda celo zlorab. Resnično srečni ljudje so ponavadi tisti, ki se odločijo, da ne bodo ujeti v tem občutku krivice.

Odločijo se, da jih bodo težke izkušnje okrepile, namesto da bi te postale znak slabosti.

6. Živijo v sedanjosti

Obujanje spominov je lahko zabavno in sanjarjenje o prihodnosti prijetno, toda stvari se lahko zgodijo in naredijo samo v sedanjosti in tega se srečni ljudje zavedajo.

To jih motivira, da izkoristijo vsak trenutek.

7. Verjamejo, da se vse zgodi z razlogom

To se zlahka poveže z izbiro ne ostati žrtev, toda srečni ljudje običajno zaupajo procesu in obstoju vsega v svojem življenju. Vedo, da ni nič tako velikega, da se ne bi mogli spoprijeti in sprejemajo, kar jim življenje trenutno prinaša, namesto da bi se prepustili samopomilovanju.  

8. Ne dovolijo, da bi denar usmerjal njihova življenja

Nihče ne zanika, za obstoj potrebujemo denar, zato mnogi od nas večino svojega življenja počnemo stvari, ki nam pomagajo zaslužiti. Kar srečne ljudi loči od mnogih, je, da ne dopuščajo, da bi bil denar diktator njihovega življenja.

Seveda se še vedno odločajo v okviru svojih zmožnosti, toda nikoli ne dovolijo, da bi jim denar preprečil ukvarjati se s svojo strastjo, da bi bil denar dejavnik, ki je kriv za to, da je njihovo življenje tako bedno ali da bi bil denar razlog za pritoževanje nad tem, zakaj imajo tako malo.

Obstajajo kreativni načini, kako početi stvari v življenju. Osredotočanje na le tradicionalen način zaslužka hromi to ustvarjalnost.  

9. Vedno iščejo rešitve

Morda eno najmočnejših spoznanj, ki se jih bodo resnično srečni držali, je, da se sprememba začne znotraj vsakega izmed nas. In moč, ki pride s tem spoznanjem, je neverjetna.

Obstaja na tisoče knjig, manter, tehnik in praks, ki lahko pomagajo najti rešitve za veliko stvari v življenju, a vse zahtevajo eno stvari, da bi bile resnično uporabne: zavest, ki jih bo podprla.

Preverite še: