Ali je vaš menstrualni cikel povezan z luno?

Ali je vaš menstrualni cikel povezan z luno? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2021

Že stoletja med ljudmi velja prepričanje, da je ženski menstruacijski ciklus povezan z luno. Ali je temu res tako? Kaj meni stroka? Preverite v tokratnem prispevku.

Menstruacijski ciklus v povprečju traja 28-29 dni, kar je približno enako dolgo, kakor tudi lunarni ciklus. Od tod je tudi prišla ideja o tem, da sta cikla med seboj povezana. 

Zgodovina

Charles Darwin je bil eden izmed prvih znanstvenikov, ki je odkrival povezavo med menstrualnim in lunarnim ciklom. Od takrat se je skozi leta pojavljalo ogromno raziskav ravno na to temo.

Leta 1986 je bila opravljena raziskava med 826 ženskami, kjer so odkrili, da ima dobrih 28% žensk menstruacijo okoli mlaja. (vir) Leto kasneje je bila izvedena podobna raziskava, ki je povezavo med menstruacijo in luno potrdila. Čez 10 let je ena izmed raziskav celo namigovala, da imajo ženske, ki imajo menstruacijo okoli mlaja, večjo možnost zanositve. (vir)

Kaj pa danes?

Tudi danes se na temo menstrualnega in lunarnega cikla še vedno izvajajo številne raziskave. Leta 2013 v eni izmed študij niso odkrili prav nobene povezave med menstrualnim ciklom in luno. (vir)

Leta 2019 je znana aplikacija za sledenje menstrualnemu ciklu potrdila, da v podatkih 1.5 milijona uporabnic ni bilo zaznati povezave. (vir)

A letos so znanstveniki postavili novo zanimivo hipotezo; del stroke je mnenja, da je menstrualni cikel sicer povezan z lunarnim, ampak, da je zaradi sodobnega načina življenja ta povezava bistveno slabša. (vir)

Na tematiko menstruacijskega in lunarnega ciklusa bo potrebno opraviti še kar nekaj raziskav, preden bomo lahko potrdili ali ovrgli povezavo. Vsekakor pa lahko ravno (sodoben) način življenja bistveno vpliva na naše zdravje in seveda tudi na menstrualni cikel.

Veronika Sivka