Ali ta skrivnostna frekvenca res vpliva na človeka in njegovo počutje? Prisluhnite ji!

Ali ta skrivnostna frekvenca res vpliva na človeka in njegovo počutje? Prisluhnite ji! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2023

Ste že slišali za t. i. "zemljin srčni utrip"? 

Vsako sekundo na zemljo udari približno 50 strel. Njihova razelektritev ustvarja nizkofrekvenčne elektromagnetne valove – vibrirajoče frekvence, katerih vrednost je pred dobrimi sedemdesetimi leti izračunal nemški fizik Winfried Otto Schumann.

Ugotovil je, da zemlja virbira na frekvenci 7,83 Hz, pojav pa so po njem poimanovali Schumannova resonanca. Gre za zelo nizko frekvenco, ki je slišati kot nekakšno brnenje, ki ga naše uho niti ne zazna.

Zakaj je torej to odkritje povzročilo toliko vznemirjenja?

Ker se ta frekvenca presenetljivo natančno ujema še z eno, ki je nam, ljudem, bistveno bližje – z alfa valovi v naših možganih. Te je trideset let preden je bila odkrita Schumannova resonanca izračunal še en Nemec – psihiater Hans Berger; alfa možganski valovi pa se po njem imenujejo tudi Bergerjevi valovi.

Ti prevladujejo, kadar ste sproščeni in osredotočeni hkrati; takrat naši možganski polobli med seboj najboljše “sodelujeta.” Zato ne preseneča, da je v zadnjem času vse več metod učenja v alfa stanju, ki obljubljajo mnogo hitrejše rezultate. Ali pa, da se vam navadno najboljše ideje pordijo tik preden utonete v spanec.

To stanje globoke relaksacije, ko pravzaprav vibriramo enako kot zemlja, je mogoče doseči tudi z meditacijo; takrat se hkrati dogaja intenzivna regeneracija naših celic. Je torej mogoče, da lokalno nihanje Schumannove resonance – ko ta denimo upade v daljšem obdobju suhih dni – vpliva na počutje ljudi? Mnogi verjamejo, da smo takrat bolj nemirni, manj zbrani, imamo težave s srčnim pritiskom.

Sicer pa – poskusite sami.

V iskalnik vpišite “7.83 Hz” ali pa “Schumann resonance” in dobili boste veliko zadetkov s pomnoženo frekvenco, ki jo naše uho lahko zazna. Če iskalnika nimate pri roki pa – za predstavo – mnogi veliko podobnost vidijo v indijski mantri OM oziroma v ponavljanju, mrmranju tega zvoka. Zgolj naključje? Kdo ve.

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Osebna trenerka Eva Peternelj: "Med hujšanjem je pomembno, da nismo prestrogi do sebe"