Budistične modrosti, ki jih je težko osvojiti, a vam spremenijo življenje

Budistične modrosti, ki jih je težko osvojiti, a vam spremenijo življenje (foto: Profimedia) Profimedia
7. 10. 2017

Tokrat trud ne bo zaman, saj boste na življenje gledali z drugačne perspektive.

1. Osredotočite se na eno stvar. Tu ni večje skrivnosti in razlage, pomeni natanko to: osredotočite se na eno nalogo in jo opravite, ne da bi vas pri tem kaj zmotilo. Danes je to težko predvsem zaradi pametnih telefonov, ki  jih ne moremo pustiti ob strani. Nemogoče se zdi tudi zaradi hitrega življenjskega tempa, saj vsi želijo, da so stvari opravljene takoj. Vendar se možgani znajdejo bolje, ko morajo poskrbeti za en opravek naenkrat.

2. Dajte vse od sebe. Tokrat ne mislimo na naloge, ki jih imate v službi in doma, ampak na sedanjost. Bodite prisotni v tem trenutku in ponudite najboljše kar zmorete, ne glede na to, kaj počnete. Vključite se v igro z otrokom, izpopolnite recept za kosilo, prijatelju ponudite oporo. Ne glede na to,  kaj vas doleti, se trudite biti najboljši.

3. Izpustite iz rok tisto, česar ne morete nadzirati. Ko vam bo to uspelo, boste občutili olajšanje, saj se boste znebili nepotrebnih skrbi. Imeli boste priložnost uživati življenje brez stresa in razmišljanja o tem, kaj se bo zgodilo jutri, kakšno bo vreme, kako bi morali ravnati v situaciji, nad katero nimate nadzora.

4. Lastite si le tisto, kar potrebujete. Tu smo skoraj vsi enako krivi. Svoja življenja polnimo s stvarmi, ki jih vidimo v reklamah in naj bi jih nujno potrebovali. V resnici sami dobro veste, kaj morate imeti in česa ne potrebujete. Ne dopustite, da vas predmeti zasvojijo in prevzamejo krmilo. Raje vlagajte v odnose in izkušnje, ki vam ostanejo za vedno.

5. Ne zanemarite mentalnega zdravja. Če je z možgani vse vredu, o tem običajno ne razmišljamo. Vendar so znaki mentalnih bolezni pogosto skriti in jih hitro lahko spregledamo. Poleg tega je izgorelost aktualen problem, ki tudi na možganih pusti posledice. Spominjajte se dogodkov iz preteklosti, rešujte miselne naloge, berite knjige … Skratka, poskrbite tudi za svoj um.

6. Ustvarite red v svojem življenju. Čeprav nekateri na to gledajo drugače, boste z organizacijo končno lahko svobodni. Urnik in rutina vam nudita čas za pomembne stvari in tudi za počitek ter sprostitev. Dobro premislite, kako porabljate svoj čas.

7. Uporabite kreativne sposobnosti. Pomembno je, da se izrazite. Uporabite karkoli vas veseli: poezijo, umetnost, šport, pisanje, petje. Počnite tisto, kar vam je všeč in ne živite življenja po tujih pravilih.

8. Obdržite ravnovesje. Ne zaidite v ekstreme, kar velja tako za zdravo kot nezdravo. Pri vsem kar počnete, se držite sredine in ne pretiravajte. Čas razporedite med vrednotami, ki vam pomenijo največ. To pa ne pomeni, da ne skušajte postati najboljši na področju, ki vam je pisano na kožo.

Preberite tudi: