Če se zbudite sredi noči, nikar ne počnite naslednjega

Če se zbudite sredi noči, nikar ne počnite naslednjega (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2017

V tem primeru se lahko namreč poslovite od sladkega spanca.

Ogromno stvari obstaja, ki jih nikakor ne smete početi, če se zbudite sredi noči. Da, preverjanje ure je vsekakor ena izmed njih.

Intervju z dr. Michaelom Breusom, poznanim tudi pod vzdevkom »Sleep Doctor« in avtorjem knjige The Power of When v publikaciji INSIDER (januarja 2017), nam ponuja nasvete, kako se kar najbolje naspati, tudi če se zbudimo, še preden zazvoni budilka.

Na prvem mestu odsvetuje zgodnje vstajanje in obisk stranišča, razen v primeru, da gre za nujno potrebo. Vztrajna potreba po tem, da bi sredi noči vstali, vam bo tudi preprečila, da bi ponovno zaspali. Dr. Breus pravi, da nam že sámo sedenje na postelji pospeši srčni utrip in zmoti utrip, ki bi ga morali imeti med spanjem. V povprečju to pomeni 60 utripov na minuto, če vstanete, pa mora srce zaradi gravitacije pospešiti, zato začne utripati hitreje.

Da bi lahko spet zaspali, se mora utrip ponovno spustiti na 60 utripov ali manj na minuto, kar pa se seveda ne zgodi v hipu, zato pogosto ne moremo zlahka ponovno zaspati.

Pravi tudi, da bi se morali po zbujanju sredi noči sprostiti in umiriti misli, pa naj bo še tako težko. Pustite telefon pri miru in ne preverjajte, koliko je ura, čeprav gre za nagonsko reakcijo. Odložite ga! Panično preračunavanje, koliko ur spanja vam je še ostalo, preden zazvoni budilka, je prav tako prepovedano.

Dr. Breus pravi, da se veliko ljudi panično boji, da ne bodo dovolj dolgo spali, a svetuje, naj se ne obremenjujejo s tem. Bolje bo, če se sprostimo, čeprav je v danem trenutku težko, ker se v primeru razburjanja lahko poslovimo od kakršnegakoli spanca. Bolj nam priporoča, naj izklopimo misli in se poskušamo naravno uspavati, brez sile.

Preberite tudi: