Če želite biti bolj kreativni, si privoščite TAK počitek

18. 12. 2021
Deli
Če želite biti bolj kreativni, si privoščite TAK počitek (foto: Profimedia)
Profimedia

Spoznajte tehniko počitka, ki sta jo uporabljala že Thomas Edison in Salvador Dalí!

Spanje ima lahko vlogo pri naši produktivnosti in kreativnosti, lahko pa jih tudi škodi. Če spimo preveč ali premalo, se lahko to pozna tudi na našem delu. Thomas Edison in Salvador Dalí sta posegala po tehniki počitka in verjela, da sta ravno zaradi tega bolj kreativna in zmožna razmišljati izven okvirjev.

Tehnika počitka

Bistvo tehnike je, da z njo dosežemo stanje lahkotnega spanca. To je faza med budnostjo in spancem. Delno lahko že sanjamo, hkrati pa zmoremo denimo slišati zvoke iz zunanjega okolja.

Pomembno pa je, da ne preidemo v stanje globokega spanja. Kako to storimo? Edison in  Dalí sta se odpravljala spati tako, da sta v roki ob robu postelje držala žlico. Ko sta začela prehajati v stanje globokega spanja, so se njune mišice sprostile, roka je žlico spustila, ta pa je padla na tla in ju tako zbudila. Podobno lahko naredite, če v roki držite šop ključev ali karkoli drugega, kar ob trku s tlemi naredi glasen zvok (in se ob tem ne razbije).

Ali tehnika deluje?

Znanstveniki so želeli preizkusiti, ali tehnika dejansko deluje. 103 ljudi so razdelili v dve skupini; ena se je odpravila na počitek, druga pa ne. Želeli so opazovati, ali so ljudje po počitku bolj kreativni in produktivni.

Kreativnost pa je precej težko izmeriti. Znanstveniki so ljudem postavili matematično nalogo, za katero pa je bila potrebna kreativnost in razmišljanje izven okvirjev, saj se je rešitev skrivala v vprašanju.

Od vseh, ki niso bili deležni počitka, je nalogo rešilo 30% ljudi. Med tistimi, ki so bili na počitku, pa jih je rešitev našlo kar 83%.

Sklepamo torej lahko, da tehnika deluje. Pomembno pa je, da ob tem ne preidemo v globok spanec, saj se je izkazalo, da se takrat učinek izgubi.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger