Če želite pozno starost preživeti brez obžalovanj, se lotite teh stvari

Če želite pozno starost preživeti brez obžalovanj, se lotite teh stvari (foto: profimedia) profimedia
27. 3. 2018

Če vprašate svoje babice in dedke, vam bodo zagotovo znali našteti vsaj kakšno stvar, ki jo obžalujejo. Kaj, česar niso storili in za kar si niso vzeli časa. Da bo v vašem življenju tega čim manj, se lotite teh stvari.

Odpustite zamere. Končati prijateljstvo ali razmerje zaradi zamer iz preteklosti je slaba odločitev, saj boste vedno naleteli na ljudi, ki počnejo napake. Nihče ni popoln, niti vi, zato začnite odpuščati stvari, ki so se zgodile že davno tega.

Recite ne. Ne kupu dela, ki ga nikakor ne bi morali opraviti sami. Ne družbi, v kateri se ne morete sprostiti in uživati. Ne ljudem z negativno energijo. Ni vaša dolžnost, da sprejmete čisto vse, kar vam je ponujeno. Naučite se skrbeti zase in včasih reči ne.

Skrbite za svoje zdravje. Kako pomembna je ta naloga, se boste zavedali, ko bo zdravje začelo pešati. Če želite dočakati lepo in zdravo starost, se ne odrecite treningom in pravilni prehrani. Pomembno je tudi, da zmanjšate količino stresa in se občasno razbremenite.

Ne izpuščajte priložnosti za potovanje. Če se želite razgledati naokoli, se podajte na izlete in krajša potovanja. Spoznajte nove kulture in ljudi, učite se, ustvarite lepe spomine. Slednjih vam ne bo nihče moral vzeti.

Posvetite čas ljudem, ki si tega zaslužijo. Negujte odnose z dobrimi prijatelji in družino. Ljudi, ki iz vas srkajo energijo in vas spravljajo v slabo voljo, pa izpustite iz svojega življenja.

Učite se iz svojih napak. Naj vas ponesrečeni poskusi ne odvrnejo od tega, kar želite početi. To so samo izkušnje, ki vam dajo vedeti, kako morate ravnati v prihodnje. Prav tako bodite hvaležni za vsako dobronamerno kritiko.

Soočite se s svojimi strahovi, še posebej, če vam preprečujejo opravljanje nečesa, kar vam je všeč. Tvegajte, sprijaznite se in bodite pogumni. S tem skrbite tudi za svojo osebno rast.

Jejte zdravo. Če vam trenutno uživanje nezdrave hrane ne dela preglavic z odvečnimi kilogrami in ste zato mnenja, da si jo lahko privoščite v večjih količinah, vas bo v starejši dobi vse to dohitelo. Med slabimi učinki namreč ni le odvečna teža, ampak tudi težave z zdravjem in tveganje za mnoge bolezni.

Stalno živite v preteklosti in prihodnosti. Ker neprestano analizirate in načrtujete za naprej, vam uhajajo sedanji trenutki, v katerih bi lahko neizmerno uživali. Osredotočite se na danes in izkoristite dan.

Preberite tudi: